Cloud er fremtiden i det offentlige

Cloud er fremtiden i det offentlige

Den offentlige sektor kigger i stigende grad mod skyen, når nye it-systemer skal udvikles, eller de eksisterende skal forbedres. Et godt eksempel er de seks danske professionshøjskoler, som har hyret udviklingshuset Commentor til at effektivisere administrationen af praktikpladser samt cloudplatformen bag

Kun 34 procent af de offentlige institutioners it-infrastrukturer i dag cloudbaseret, viser en ny analyse af Dansk IT og Rambøll. Ifølge analysen kigger stat, kommuner og regioner dog i stigende grad mod skyen, og antallet af cloudløsninger i det offentlige forventes at blive fordoblet inden for de kommende tre år.

Et godt eksempel på offentlige institutioner, der lægger større vægt på cloudløsninger, er de seks danske professionshøjskoler, VIA University College, UCL University College, University College Nordjylland, Professionshøjskolen Absalon, University College Syd og Københavns Professionshøjskole. De driver i fællesskab det digitale administrationssystem Praktikportalen, der årligt håndterer op mod 45.000 praktikforløb på tværs af de seks professionshøjskoler. Størstedelen af platformen har længe været cloudbaseret, men da driften og udviklingen af portalen skulle i udbud, så professionshøjskolerne deres snit til at optimere cloudinfrastrukturen yderligere, fortæller programleder Charlotte Egholm:

- På grund af udbudsloven skal vi sende vores it-løsninger i udbud med jævne mellemrum, hvilket ofte er en lang og ressourcekrævende proces. Derfor har det i længere tid været vores ønske at få en mere fleksibel platform, der kan håndtere vores nuværende, men også fremtidige behov, siger hun og fortsætter:

- Derudover var det vigtigt for os, at platformen lever op til den nyeste lovgivning om GDPR og opbevaring af persondata, i og med at vi arbejder med en betydelig mængde persondata. Samtidig var det også et krav, at platformen blev moderniseret og fik tilføjet nye funktionaliteter, der passer til administrationens såvel som brugernes behov.

Vinderen af det offentlige udbud blev udviklingshuset Commentor, der nu har moderniseret og videreudviklet portalen, der administrerer over 50.000 studerendes praktikforløb på tværs af 138 uddannelser:

- Vi valgte i sidste ende Commentor, fordi de viste stor forståelse for det funktionelle niveau af platformen, hvilket gjorde det nemt at klarlægge den fremadrettede udvikling for portalen. Det var desuden en klar prioritering, at vinderen havde stor teknisk indsigt, men også forståelse for, hvordan brugerinddragelse i både udvikling og implementering giver værdi for os, fortæller Charlotte Egholm.

Behov for fleksibel it-infrastruktur

Teamlead & senior project manager hos Commentor Ann Kirstine Hummelgaard Lund forstår godt, at der er opstået et behov for mere fleksible it-løsninger, som hun mener, er en generel tendens i det offentlige:

- Fremtidsudsigterne for it i det offentlige er ikke altid til at spå om, og netop derfor er cloudløsninger oftest oplagte, da de er agile og nemme at op- og nedskalere. På den måde sikrer cloudløsninger fremadrettet stabilitet, der kan vise sig værdifuld for enhver organisation, da ressourcerne til nye hardware indkøb og vedligeholdelse af infrastruktur mindskes, således de kan bruges andetsteds i organisation, fortæller hun og forsætter:

- Samtidig er det en klar fordel, at ved at lagre alt i skyen, har offentlige instanser nemmere ved at skifte udbyder, når det er nødvendigt.

På trods af cloudbaserede løsningers store potentiale, oplever man hos Commentor stadig, at mange offentlige institutioner er tøvende, når cloud og persondata nævnes i samme ombæring, fortæller Ann Kirstine Hummelgaard Lund:

- Flere frygter stadig, at opbevaring af data i skyen strider mod GDPR, hvilket er ubegrundet. Helt generelt er datasikkerheden i top, når vi arbejder i skyen. I Azure har vi eksempelvis mulighed for selv at vælge, hvor data bliver lagret rent geografisk, så det lever op til den gældende lovgivning, forklarer hun og forsætter:

- Med det sagt, så ser vi altså en tendens til, at flere offentlige organisationer omlægger til cloudbaserede it-løsninger, hvilket efter min mening er en helt naturlig udvikling for at kunne leve op til fremtidens behov.

- lb