Cloud native apps – det nye sort
"Cloud native apps kan godt virke overvældende", forklarer Kit Colbert, VP & GM, Cloud-Native Apps hos VMware

Cloud native apps – det nye sort

Alle vil i skyen, men det er ikke alt der skal i skyen. Cloud native apps er fantastiske, men kun hvis de rent faktisk løser et problem

Af Lars Bennetzen

Et af de helt store samtaleområder i øjeblikket er de såkaldte Cloud Native apps, programmer der er født til at blive afviklet i skyen. Det skyldes ikke mindst virksomheder som Amazon, Google og Netflix, der i høj grad er med til at vise vejen for måden, hvorpå vi udvikler og udbyder software på.

”Virksomheder som Amazon, Google og Netflix har løbende brug for at ændre deres apps og tjenester, og det skal ske ’on-the-fly’. Det vil sige at du ofte ændrer på ting mens folk f.eks. køber ind på Amazon. Det er en ny måde at gøre ting på – der er en slags bug-fix live, og det er en helt ny måde at gøre tingene på,” forklarer Kit Colbert, Vice President & GM, Cloud-Native Apps hos VMware til IT-Reload.

Paul Byrne, der er VP og global ansvarlig for Software Defined Data Center hos VMware, er enig. Han fortæller at med skyen er det muligt at gøre ting meget hurtigere end med fysiske installationer.

”På den måde er det muligt at bevæge dig med forretningens hastighed og ikke med ITs hastighed,” pointerer Paus Byrne til IT-Reload.

Overvej nøje cloud native apps

Men selvom det lyder forjættende, så kan cloud native apps også virke overvældende, forklarer Kit Colbert. Han oplever hvordan mange godt vil lege med teknologierne, og at de så oplever problemer når de teknologier først skal sættes i produktion.

”For hvordan sætter du egentlig en proces i produktion? Du skal være sikker på at overvågning, tracking, bug-fix og så videre virker og er på plads. Hvis du ikke kan styre det, så skal du ikke sætte din app i produktion. Alt skal overvejes, og det kan være en udfordring når det kommer til cloud native apps,” siger Kit Colbert.

Derfor er det væsentligt at overveje meget nøje, hvor og hvornår cloud native apps skal benyttes.

”Der er ingen tvivl om, at jeg synes at cloud native apps er fantastiske. Men de er løsninger på helt specielle problemer så som hastighed og skalering. Hvis du som virksomhed ikke har de problemer, så har du ikke brug for cloud native apps,” pointerer Kit Colbert.

Det er nemlig først når du har problemer som mere traditionelle apps ikke kan løse, at du skal overveje cloud native.

”De løser et problem, men kan også være en byrde,” mener Kit Colbert.

En hybrid fremtid

Derfor mener både Kit Colbert og Paul Byrne da også, at cloud native apps vil eksistere side om side med de traditionelle apps fremover.

”Cloud native apps vil være en del af en hybrid fremtid, og derfor skal der bruges en ’bridge’ der binder de to verdener sammen, og bringer fortiden ind i fremtiden,” siger Paus Byrne.

Kit Colbert fortæller at et af de områder, hvor han ikke ser cloud native apps som en fordel er når det kommer til datasikkerhed om personlige data.

”Her vil cloud native apps ikke tilføre noget som helst. Det handler nemlig om måden, hvorpå du håndterer data på, og ikke om din app er født til skyen eller ej.

Han slutter af med at pointere, at cloud native apps er en problemløser, men ikke nødvendigvis noget der giver en økonomisk besparelse.  

”Det er klart at der kan være penge at spare, men er ikke altid den direkte konsekvens. Ofte handler det om at du kan gøre ting bedre for virksomheden, og det er deri værdien i cloud native apps ofte findes.”