Kanten af computing – et væld af muligheder
- I dag bruger vi skyen mobilt, både som forbruger og forretning, siger Keerti Melkote, Co-Founder og President, Aruba. Foto: Lars Bennetzen

Kanten af computing – et væld af muligheder

Fremtiden tilhører virksomheder der bruger kanten, the edge. Der er masser af muligheder, og det er her nye virksomheder vil dukke op. Det fortæller fremtidsforsker til IT-Reload

Af Lars Bennetzen, Split, Kroatien

Beregninger flytter stadig længere væk fra servere og centrale systemer. Vi snakker i dag om Edge Computing, hvilket er nødvendigt for f.eks. autonome biler, der ikke kan vente på et svar fra en central server, inden de bremser.

Men det er ikke kun autonome biler der drager fordel af Edge Computing. Mange virksomheder kan, og vil, udnytte de muligheder som Edge Computing præsenterer. Det fortæller fremtidsforskeren Rohit Talwar til IT-Reload på Arubas årlige brugerkonference, Atmosphere, i Kroatien.

- The Edge er et sted med muligheder, det kan drive din forretning, og det lader brugerne stemme hvad de vil, hvor de vil det og hvornår de vil det, siger Rohit Talwar.

Han siger at der er fem punkter der definerer Edge Computing.

  1. Det giver brugerne mulighederne for at bestemme selv
  2. Det ændrer ’leadership’ inden for de forskellige brancher
  3. Jagten på digital innovation og udmærkelse
  4. Omfavner og indlejrer ’smarte’-teknologier
  5. Nye virksomheder og muligheder dukker på The Edge

Han fortalte at nogle af de muligheder kan kunne se var ting som innovative hoteller, hvor alle mennesker bliver erstattet af robotter.

- Det giver mulighed for at give en personaliseret oplevelse som besøgende. Du kan få et digital tapet der skifter mønster når du vil have noget nyt. Du kan bestemme din udsigt og så videre. Alt sammen noget der bliver mulig med Edge Computing, siger Rohit Talwar.

Andre muligheder er et stadium, hvor du kan få et overlay på en kamp, se replay når du har lyst til det, flytte lyden efter behov med mere.

- Edge Computing kan også gøre patientoplevelsen bedre, for nu kan læge og patient kommer tættere på hinanden, også når du flytter ud fra hospitalet, forklarer Rohit Talwar.

Mobilen er interfacet

Også Aruba ser kanten af nettet som stedet tingene sker. Keerti Melkote, Co Founter og President hos Aruba, fortæller at med Edge Computing har vi centraliseret tjenester i skyen og forvandlet den til et datacenter.

- I dag bruger vi skyen mobilt, både som forbruger og forretning. Vi implementerer sensorer for at fornemme omverdenen, og derved kan vi forbedre realtid-oplevelsen, siger Keerti Melkote.

Han fortæller, at hvor kameraer oprindeligt kun blev brugt til at se, hvad der ændrer sig i realtid, så kan de nye kameraer også se om alt er som det skal være.

- Vi kan opdage om ting ændrer sig på fabrikken og derved blandt andet tjekke om alt er som det skal være, og om fabrikken er et sikkert område at arbejde i, fremhæver Keerti Melkote.

Rohit Talwar fortæller, at disse fundamentale skift mod kanten gør, at virksomhederne har en enorm forretningsmulighed.

- Men vi skal også huske på, at der er mange ting der stadig ikke er afprøvet, og derfor skalk vi både være forsigtige og fleksible. Vi ved endnu ikke, hvad pay-off bliver, siger Rohit Talwar og fortsætter:

- Det handler om, at virksomhederne går fra at snakke om digitale ting, til at blive en digital virksomhed. Det er en ændring i måden du driver og designer din organisation.