Vent ikke på 5G, før du går i gang med IoT
5G er næsten blevet synonym med Internet of Thing og italesættes i sin vildeste form ofte som en science fiction-verden, hvor alle elementer i hverdagen er fjernstyret via et hologram, som fremkommer med et knips. Men Internet of Things er ikke ren science fiction. Det er her allerede, og det behøver faktisk ikke 5G – endnu
Del artiklen påKommentar Af Jakob Bay, produktchef for IoT og M2M hos teleselskabet 3
5G er næsten blevet synonym med Internet of Thing og italesættes i sin vildeste form ofte som en science fiction-verden, hvor alle elementer i hverdagen er fjernstyret via et hologram, som fremkommer med et knips. Men Internet of Things er ikke ren science fiction. Det er her allerede, og det behøver faktisk ikke 5G – endnu.
Internet of Things dækker over det, at stadig flere objekter bliver koblet på internettet via simkort, som gør dem i stand til at sende og modtage data og instruktioner over mobilnetværket. Og det bliver allerede i dag brugt til at styre og aflæse alt fra elmålere, varmepumper dørlåse, vaskemaskiner og køleskabe, ligesom transportvirksomheder bruger det til flådestyring.
Og selv om 5G er en vigtig videreudvikling af den mobile teknologi, er teknologien foreløbig i sin spæde start. 5G vil gradvist blive forbedret og udrullet i løbet af de næste år, men hos 3 er det vores erfaring, at langt de fleste og mest almindelige behov inden for IoT kan løses og bliver løst upåklageligt på 4G-netværket i dag. Derfor er der ingen grund til at gå og vente på 5G, før man kaster sig ud i IoT. Lad mig forklare hvorfor.
Datamængden er stadig begrænset
Internet of Things genererer mange bittesmå forsendelser af data. Det kan vores 4G-netværk fint håndtere. Og vi er fortsat vi langt fra at nå 4G-netværkets max-kapacitet.
Til gengæld ser vi ind i en fremtid, hvor antallet af IoT-enheder vil stige kraftigt. 5G kan håndtere op til en 1 million enheder pr. kvadratkilometer, og det er ikke usandsynligt, at vi vil se noget lignende i Danmark i fremtiden. På et areal, der svarer til to gange Fælledparken i København, vil der altså i byerne kunne være op imod 1 million simkort relateret til IoT, som alle sammen sender data via mobilnetværket. På globalt plan forudser netværksleverandøren Ericsson i rapporten Ericsson Mobility Report fra november 2019, at der i 2025 vil være mere end 25 milliarder Internet of Things-enheder.
Og ikke nok med det. I takt med den teknologiske udvikling vil datamængden pr. enhed også øges. Forestil dig fx et overvågningskamera, som for hver opdatering kan sende stadig mere nøjagtige og skarpe billeder. Det vil generere en så voldsom datamængde, at 4G med tiden vil blive udfordret på kapaciteten. Så det er her, at 5G vil komme til sin ret.
Enhederne er for dyre
5G vil kort sagt øge kapaciteten i mobilnetværket og dermed kunne håndtere forbindelser mellem milliarder at IoT-enheder.
Forestil dig, at dine IoT-enheder lige nu kører på en solid, dansk motorvej – en af dem, hvor man må køre 130 km/t. Fin plads, god fart. Men i takt med, at flere af dine konkurrenter får øjnene op for IoT, kommer flere biler til. Vejen fyldes langsomt op, så farten sættes ned. Men når 5G kommer, bliver det som at åbne tyve ekstra spor og fjerne hastighedsbegrænsningerne – samtidig. Til gengæld er det ikke sikkert, at din bil er bygget til at køre mere end de 130 km/t.
IoT-enhederne skal nemlig være bygget til 5G-netværket, og den teknologi er endnu så ny, at de 5G-kompatible enheder er markant dyrere end de efterhånden velafprøvede og standardiserede enheder til 4G. Hardware til IoT er ikke billigt, men til gengæld kan udgifterne hurtigt tjenes ind igen, når IoT optimerer forretningsgange og bidrager til produktudvikling. Og her er IoT-hardware til 5G efter min bedste overbevisning endnu ikke investeringen værd.
5G’s bidrag til IoT
I en nyere Mobility Report fra i år går Ericsson i dybden med det, de kalder ’Critical IoT’. Det er en betegnelse, der bruges for tidskritisk kommunikation – dvs. IoT-cases, hvor det er afgørende, at data bliver sendt med ultrakort forsinkelse. Det gælder for eksempel de selvkørende biler, hvor et sekunds forsinkelse, fra bilen registrerer et objekt på vejen, til den bremser, kan være forskellen på liv eller død. Minimal forsinkelse i netværket vil også være yderst relevant, når lægerne begynder at ’fjernoperere’ patienter, ligesom vi vil se en udvikling inden for Virtual Reality og Augmented Reality.
I den forbindelse har 5G en klar relevans i form af teknologiens ultrahurtige og stabile natur. Reaktionstiden på 5G bliver nemlig langt mindre end på 4G.
5G kommer således på sigt til at betyde rigtig meget for den almindelige forbruger – bl.a. på grund af teknologiens bidrag til IoT. Men det sker ikke lige i morgen. Teknologien er langtfra ’færdigbagt’. Vi står på tærsklen til den spæde start på 5G, og vi forventer først, at 5G er mainstream i 2025. Det er der ingen grund til at vente på, hvis du gerne vil i gang med IoT.