Virtualiserede netværk giver nye muligheder
Vores undersøgelse viste klart, at it-cheferne ikke var begejstrede for at bruge VPN-teknologien, siger Scott Raynovich. Foto: Netevents

Virtualiserede netværk giver nye muligheder

Der er stor bevågenhed på virtualiserede netværk, de såkaldte SD-WAN. Årsagen er, at de fjerner mange barrierer, giver stor fleksibilitet og øger sikkerheden for virksomheden. IT-Reload snakker med en Analyst om netværksproblemer, SD-WAN og de muligheder, it-afdelingen har

Af Lars Bennetzen

Netværket er hjertet i et hvert firma, men i tider, hvor forbindelser til omverdenen bliver stadig mere vigtige, er det ikke længere et spørgsmål om at forbinde virksomhedens medarbejdere med hinanden, virksomhedens servere og måske endda levere en linje til omverdenen, så det er muligt at surfe og modtage og sende mails.

I dag står virksomhederne i en situation, hvor det at være forbundet, at kunne arbejde hvor som helst, starte nye tjenester op lynhurtigt og ikke mindst hurtigt kunne ændre på konfigurationen af netværket kan være essentielt. Problemet er bare, at med de traditionelle netværksteknologier kan det være en kompliceret og omfattende opgave.

- It-chefen har en masse udfordringer i dag. Han kæmper med tilkomsten af cloud-applikationer, der sætter store krav til båndbredden. Han skal tage højde for at medarbejdere er eller kan blive hacket, at virksomhedens netværk bliver hacket, at alle vil have mere og mere adgang til internettet, og at der nu også er en tendens med at gå mod multi-cloud-løsninger – altså hvor cloud-løsninger forbindes med hinanden. Så hvordan sikrer du dig, at alle kan køre cloud-applikationer, få høj ydelse og have adgang til deres systemer, når de har behov for dem? For mig er der ingen tvivl om, at SD-WAN er måden at løse problemerne på, siger Scott Raynovich, stifter og Principal Analyst hos Futuriom til IT-Reload.

WAN bliver en flaskehals

Fordi skyen og alle dens muligheder er blevet så populær, så påvirker den det traditionelle WAN enormt meget. Faktisk så oversvømmer den det med trafik. Folk forsøger at få fat i applikationer i skyen hele tiden og stadig flere og flere bruger bredbånd til at få adgang til virksomhedsapplikationer.

- Virksomhedens WAN bliver derfor en flaskehals, og du har samtidig disse ældre private netværk, som alt sammen er med til at gøre flaskehalsen endnu smallere, pointerer Scott Raynovich. Det betyder, at it-chefen har brug for en hurtigere og lettere måde at imødegå de udfordringer på. De skal have flere måder at give folk adgang til deres applikationer på, og de skal afskaffe flaskehalsene på såvel internettet og de private netværk og samtidig sikre sikkerheden og båndbredden til de folk, der har brug for den.

- Det kræver virtuelle multi-cloud-netværk, der er sikre, som giver en god ydelse og ikke mindst let kan automatiseres med et klik af musen i stedet for at skulle vente på, at lastbilen dukker op med læssevis af serverudstyr, siger Scott Raynovich.

VPN en forældet teknologi

Hele området med virtualisering af netværket er stort og komplekst, og for at afdække et hjørne af det, så har Futuriom undersøgt brugen af VPN og sikkerhed, som er en teknologi virksomhederne bruger i dag for at sikre adgang og personer uden for virksomhedens firewall.

- Vi snakkede med over 200 it-chefer eller derover og spurgte dem blandt anden om, hvilke problemer de havde, når de brugte VPN-forbindelser, fortæller Scott Raynovich.

En af top-scorene var ydelsesproblemer. 63,5 % af alle havde problemer med at få ydelsen i top, når det kom til VPN-forbindelser. Et af de andre generelle problemer var betjening og konfiguration. 34 % havde problemer med betjeningen, mens 36 % oplevede problemer med konfigurationen.

- Vores undersøgelse viste klart, at it-cheferne ikke var begejstrede for at bruge VPN-teknologien, de oplever den som noget, der bremser ydelsen på applikationerne og netværket, og de er klart bekymrede for, om sikkerheden er i orden, påpeger Scott Raynovich.

Samtidig viste Futurioms undersøgelse, at it-cheferne ikke betragter VPN som den bedste løsning for IoT, faktisk var der næsten 70 %, der mente, at de ikke kunne se VPN som en løsning til industriel IoT. Det samme gælder for ekstranet – her siger 75 %, at de leder efter en bedre løsning.

- Så for mig er det klart, at it-afdelinger og -chefer er frustrerede over bestemte ting i deres WAN, specielt på sikkerhedssiden, og de ønsker at finde en lettere måde at koble ting på netværket, sikre høj ydelse og stor sikkerhed, uanset om det er en IoT-enhed, en server i skyen eller en person på bredbånd på et kontor et eller andet sted i verdenen, fremhæver Scott Raynovich.

Han slutter af med at fortælle, at det er derfor, at SD-WAN, det virtualiserede netværk, er ved at blive så populært.

- Med SD-WAN får du et intelligent netværk, der er bygget til at automatisere opgaver. Det er en sikker måde at arbejde på, og det kan give en massiv besparelse på netværksudgifterne for mange virksomheder.