Det er slut med Facebooks internetdroner

Det er slut med Facebooks internetdroner

#### Under projektnavnet Aquila, skulle en flyvende dronehær have forsynet selv de mest ufremkommelige egne med internet. For nyligt meldte Facebook så ud, at de ikke længere vil arbejde videre med teknologien på egen hånd, og at de lukker ned for deres udviklingsanlæg i Bridgwater

De højtflyvende, soldrevne droner, med et vingefang som et Boeing 737-fly, vil ikke længere være aktive. I stedet vil Facebook rette fokus mod forskellige luftfartsmæssige instanser, både i USA og internationalt.

Google har faktisk haft flere projekter kørende.  Bl.a. ”Project Loon”, som går ud på at sende en række varmluftsballoner op, som så skal sende internetsignaler ned til jorden, kører fortsat under Googles eksperimentelle undergruppe, kaldet ”X”. Et andet af Googles internetprojekter, Titan, blev lukket ned i begyndelsen af januar 2017 pga. økonomiske og tekniske problemer. Et projekt, der ligesom Facebooks Aquila, bestod af droner med internetsignal, som skulle sende dette ned til landjorden.

Man kan spørge sig selv, om der ligger et dybere formål med at give mere øde egne adgang til internettet. Det giver naturligvis mening at hjælpe ekspeditioner, skabe overblik over naturkatastrofer og afskovning, og selvfølgelig bringe internettet til befolkningsgrupper, der ellers har været udenfor internettets rækkevidde. Men hvad er Facebook og Googles incitamenter til at starte projekterne op i første omgang. Er det et simpelt økonomisk spørgsmål om mulighed for flere brugere = mere indtjening, eller er det et mere videnskabeligt forsøg for at undersøge, hvad der egentlig kan lade sig gøre.

Det er før set, at store virksomheder har haft et ønske om at bruge deres størrelse og indflydelse på at skabe opmærksomhed om sager, der normalt ikke ligger folk på sinde. Så svaret kan også være, at med indflydelse, store økonomier og gennemtrængningskraft, kan vi hjælpe til at vi kan udvikle os menneskeligt og teknologisk.

Teknologisk udvikling er vedvarende, og måske vil Project Loon eller fremtidige projekter bringe hele verden befolkningsgrupper ind i den teknologiske tidsalder, som vi ellers tager for givet. Spørgsmålet er så, om verden udenfor internettets spind er klar til, eller overhovedet interesseret i, de muligheder dette giver.

Menneskelig udvikling varer til gengæld hele livet. Det er aldrig for sent at udvikle sig selv, og bruge en del af sit overskud på at opleve noget nyt, og give lidt af sig selv til andre. Ligeså vel som frivilligt arbejde, kan være givende, kan et ophold udenfor ens normale omgivelser også være det. Især, hvis man tager afsted med overskud på den menneskelige konto.

Frivilligt arbejde eller et ophold på en højskole i udlandet for voksne, vil give en forståelse for hvordan verden kan se ud de steder, hvor Facebook og Google har planer om at levere internet per drone og varmluftsballon. Måske vil man efter et ophold på højskole selv kunne svare på spørgsmålet om, hvorvidt internet er en nødvendighed i en landsby i Afrika, Asien, Mellemøsten eller Latinamerika.

Uanset hvad, er det spændende at følge udviklingen indenfor ”luftbåren” internet, og om flere virksomheder vil kaste sig ud i nye eventyr.