Falske intentioner og inficerede dating apps – Kun én ud af ti leder efter kærligheden

Falske intentioner og inficerede dating apps – Kun én ud af ti leder efter kærligheden

Flere end 320.000 danskere bruger online dating, men det er langt fra alle, der har en positiv oplevelse. For i jagten på 'den eneste ene' er der stor risiko for at falde for en profil spækket med falske informationer, misvisende billeder og uklare motiver

Det er hårde tider, hvis du bruger online dating til at lede efter den eneste ene, viser en ny undersøgelse fra Kaspersky Lab. Kun 11 pct. leder efter kærligheden på de mange dating tjenester som Tinder, Bumble, Happn og Badoo. Resten har ikke helt så reelle motiver; halvdelen (48 pct.) gør det for sjov, mens andre (13 pct.) udelukkende leder efter sex. Der er altså ikke mange, der satser på den helt store forelskelse.

Løgn og latin

Som om det ikke var nok, så skal de kærlighedssøgende også trækkes med profiler fulde af falske informationer. Over halvdelen (57 pct.) indrømmer, at de lyver i deres profil for at få sig selv til at fremstå bedre, end de er.

En ud af fem (19 pct.) siger, at de er blevet udsat for misvisende billeder og en ud af ti (12 pct.) har mødt personer med uklare motiver eller som ikke er ærlige omkring eksisterende forhold. (11 pct.). Falske oplysninger er selvsagt en stor turn-off for de fleste. Men ironisk nok føler personer, der selv har løjet på deres profil, at det er meget værre at støde på falske oplysninger, end personer, der ikke har løjet.

Problemer med sikkerheden

Desværre er der meget mere end følelser på spil for de kærlighedssøgende. De bliver også udsat for trusler mod deres sikkerhed, når de bruger online datingtjenester. En ud af ti har oplevet, at folk forsøgte at afpresse dem for personlige informationer. Og nogle har modtaget links med virus, der kan inficere deres telefon med malware.

Pudsigt nok, så er personer, der lyver på deres profil, langt mere tilbøjelige til at opleve brud på sikkerheden. 16 pct. af dem, der har delt falske informationer omkring sig selv, har nemlig haft deres enhed inficeret med malware, spyware eller ransomware via en online-datingplatform. Til sammenligning har kun 5 pct. af de sandfærdige oplevet det samme.

"Online dating er en god mulighed for at møde nye mennesker, og det er let at se, hvorfor så mange gør det. Men det er ikke kun en dans på roser. Der skal navigeres igennem en stor mængde af falske informationer og svindlere med uklare motiver. Mængden af folk, der lyver for at få sig selv til at fremstå bedre og mere attraktive end de er, understreger, hvordan filtre og digitale virkemidler i dag kan skævvride virkeligheden," siger Leif Jensen, adm. direktør for Kaspersky Lab i Norden og afslutter:

"Vi vil selvfølgelig ikke råde folk til undgå online dating, men blot at de altid skal overveje deres sikkerhed. Med øget opmærksomhed og en online sikkerhedsløsning kan man lægge de fleste trusler bag sig."

Om undersøgelsen

Kaspersky Lab har i undersøgelsen Dangerous liaisons: is everyone doing it online? analyseret de mest populære datingapps for at finde ud af, hvor modstandsdygtige de er over for hackere. Undersøgelsen er lavet blandt 6.458 brugere af online dating tjenester fra 30 lande.

- lb