Tvivl om 5G-teknologiens brugbarhed

Tvivl om 5G-teknologiens brugbarhed

Analysebureauet GlobalData påpeger i en ny rapport, at de 5G-brugerhistorier der findes, tyder på, at den nye teknologi måske ikke er så interessant for alle som hidtil antaget

Af Lars Bennetzen

Den nye trådløse netværksstandard, 5G, er endnu ikke taget i brug, men der har længe været store forventninger til hvad den kommende kommunikationsteknologi kan gøre for virksomheder i hele verden.

Men nu viser en ny rapport fra analysebureauet GlobalData, at 5G ikke nødvendigvis er interessant for alle virksomhedstyper og -størrelse.

”Virksomheder der har en kommerciel interesse i 5G er i fuld gang med at opbygge den nødvendige teknologi, og samtidig så arbejder de sammen om at sikre, at 5G brugerhistorierne er tillokkende, og forskellige nok fra 4G til at gøre dem interessante for deres kunder. Det gælder her, som med alle nye generationer af trådløs kommunikation, at indsatserne er høje, og operatørerne håber at de vil få deres markante investeringer i 5G tilbage,” skriver Kathryn Weldon, Technology Research Director hos GlobalData i deres rapport.

De fortæller videre, at operatørerne er nødt til at ændre deres narrativ til at omhandle andet end teknologi og faste vs. mobile tjeneste.

”Operatørerne er nødt til at levere nye og overbevisende muligheder der ændrer måden som deres kunder ser og bruger de mobile tjenester på,” siger Kathryn Weldon i rapporten.

Virksomhederne har forskellige krav fra forbrugerne, 5G kommunikationstrafikken forventes at komme fra både IoT-enheder i industrielle robotter, veje og køretøjer og det hele tyder på, at teknologiens robusthed og lave latency, er med til at gøre den interessant.

”Men ROI for disse brugsscenarier skal være overbevisende,” fremhæver Kathryn Weldon.

Hun slutter af med at stille spørgsmålet om, hvorvidt virksomhedernes villighed til at investere ekstra i disse fremtidige brugerscenarier når først 5G-netværket er en realitet, stadig vil være der.

”Vil der være enheder klar til at understøtte disse applikationer når netværket er klart? Vil virksomheder endelig se de trådløse teknologier som en erstatning for faste bredbåndslinjer? Og endelig – vil operatørerne være i stand til at tilbyde disse fremtidige tjenester på en profitabel måde? Det vil kun tiden vise,” skriver Kathryn Weldon i rapporten.