Danmark taber den digitale konkurrence

Danmark taber den digitale konkurrence

Vi er lige blevet kåret som det 4. mest konkurrencedygtige land i verden, når det kommer til digitalisering. Kun overgået af USA, Singapore og Sverige. Alligevel ser det ikke for godt ud for Danmark mener interesseorganisationen IT-Branchen

Af Lars Bennetzen

Det er tal fra IMDs World Digital Competitiveness Ranking 2019 der viser at Danmark ligger helt i top når det handler om at være digital konkurrencedygtig. Men alligevel er der malurt i bægeret, og det er IT-Branchen der advarer mod at vi bliver alt for selvglade og hviler på laurbæerne.

"At være nr. 4 i verden er jo en umiddelbar solstrålehistorie. Og der er da også masser af grund til at klappe os selv på skulderen. For på mange punkter gør vi det rigtigt godt,” udtaler Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Danmark ligger bl.a. nr. 1 i verden i forhold til borgernes positive attitude overfor ny teknologi og i forhold til vores offentlige digitalisering. Ligeledes ligger vi helt i top, når det handler om, hvad vi bruger på uddannelse og R&D.

Men der er også en bagside af medaljen, og IT-Branchen mener, at tallene bag 4.pladsen desværre også fortæller, at vi som nation er ved at falde bagud på nogle vigtige parametre.

Mister konkurrencekraft

I en pressemeddelelse skriver IT-Branchen:

”Når vi ser på den digitale konkurrencedygtighed, så handler det især om, at vi som nation har den rigtige talentmasse, at vi har kapitalen til de nødvendige investeringer, og at erhvervslivet forstår at bruge teknologien til at tilpasse sig fremtidens konkurrentsituation.”

Og de mener, at det netop er på de punkter at Danmark med et brag dumper.

Danmark mangler allerede nu it-kompetencer, og 45,2% af d danske it-virksomheder har helt måtte opgive at besætte stilliner, fordi de ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskraft. Herudover hat hver tredje måtte sige nej til ordrer og opgaver, netop fordi de ikke kan få besat de essentielle stillinger.

Ifølge IMD er Danmark samtidig en af de dårligste lande til at uddanne unge indenfor teknologi, og da vi også har meget få udenlandske højtuddannede, mener IT-Branchen, at det ser skidt ud for den fremtidige talentmasse.

IT-Branchen skriver:

”Investeringerne i tele og it ligger utroligt lavt, hvilket gør det svært for ellers dygtige selskaber at finde kapital til at vokse. Dermed risikerer vi, at mange dygtige iværksættere forsvinder til udlandet.”

Videre mener de, at erhvervslivets brug af konkret teknologi halter bagud. Og især med hensyn til brugen af robotter og big data får Danmark slet ikke indfriet forretningspotentialet, hvis vi sammenligner os med andre lande.

Det kræver handling

”Hvis vi ikke skal fryse fast i vores nuværende situation, skal vi handle nu, så vi sikrer, at fødekæden fungerer og vi undgår at tabe konkurrencekraft og dermed vækst,” siger Birgitte Hass.

Derfor er det væsentligt at danske børn bliver klædt på til den digitale tidsalder allerede i folkeskolen, og at der investeres i at få plads på uddannelsesinstitutionerne til de unge mennesker, der har interesse i teknologi.

IT-Branchen mener at der er tre områder der skal sættes ind på:

  • Vi skal gøre Danmark til et land, som både danske og udenlandske investorer flokkes om.
  • Vi skal have ændret kulturen, så vi får en folkelig dansk investeringskultur, hvor alle danskere investerer i danske vækstvirksomheder, og hvor pensionsmidlerne i langt højere grad bruges til at støtte de små- og mellemstore virksomheder.
  • Sidst men ikke mindst skal vi støtte dansk erhvervsliv i den nødvendige digitaliseringsrejse, så det bliver nemt og naturligt at investere i fremtidens teknologier.

”Tager vi ikke faresignalerne alvorligt og får handlet nu, vil den altafgørende fødekæde forsvinde, og Danmark vil for alvor falde bagud i forhold til den digitale konkurrenceevne,” slutter Birgitte Hass.