Dansk virksomhed bag banebrydende batteriløsning til elbilmarkedet

Med millionstøtte fra EU og private investorer har danske Nerve Smart Systems lagt sig helt i front inden for hurtigladning af elbiler. Virksomheden er ved at være klar med første version af en ny type højeffekt ladestandere baseret på et batterilager, som gør det muligt at tanke strøm væsentligt hurtigere og uden at overbelaste elnettet

Der står danske hjerner bag det, der kan blive fremtidens ladestandere til elbiler. Nerve Smart Systems har udviklet en banebrydende teknologi til anvendelse i batterier, Nerve Switch, der gør det muligt at lade en elbil op på under 10 minutter. Det sker via en 350 kW ladestander, der er koblet til elnettet med en almindelig tilslutning.

Nerve Switch batteriet, der er patentanmeldt, fungerer som en buffer mellem elnettet og ladestanderen. Det betyder, at der altid er el nok til hurtigladning af elbilerne, uanset hvor stor kapacitet, der er på elnettet. Med batteriet som buffer kan man desuden undgå de meget kraftige, dyre opkoblinger til elnettet, som eksisterende løsninger anvender.

Den danske teknologi skærer dermed en markant bid af både etablerings- og driftsomkostningerne, hvilket gør løsningen særdeles interessant for tankstationkæder, logistikcentre, shoppingcentre, hoteller, lufthavne og andre serviceaktører, der ønsker at tilbyde deres kunder hurtigladning af deres elbiler.

- Mange taler om rækkevidden af elbiler, men faktisk er det ladetiden, der burde at bekymre bilejerne mest, når de står med valget mellem en elbil og en konventionel bil. Derfor investeres der kraftigt i højeffekt ladestandere fra flere aktørers side. Frem mod 2020 forventes ladestandermarkedet at vokse med 30 procent årligt, og i 2030 forventes 30 procent af den europæiske bilpark at bestå af elbiler. Så der er et pres fra flere sider, som vil få dette marked til at eksplodere. Det giver et fantastisk perspektiv for vores teknologi, fordi den både sikrer hurtigladning for bilejerne og løser de kapacitetsproblemerne på elnettet, der helt naturligt vil opstå, når flere og flere tanker strøm, siger Jesper Boie Rasmussen, som står i spidsen for Nerve Smart Systems.

Erstatter milliardudbygning af elnettet

Allerede nu kan man forudse, at fremtidens elbilpark vil overbelaste dele af elnettet. Det vil skulle udbygges for milliarder af kroner, hvis det hastigt stigende antal ladestationer tapper el direkte fra nettet. I Norge, som har verdens største antal elbiler i forhold til antal indbyggere, slås man allerede med problemet. Hver dag ved 17-tiden overbelastes elnettet, fordi alle lader deres biler op og starter komfur og elektronik i hjemmene samtidig.

- Med Nerve Switch batteriløsninger, kan vi løse denne problematik på en smart og økonomisk måde, siger Jesper Boie Rasmussen.

Støtte fra EU Horizon 2020

Nerve Switch har som et af ganske få danske innovationsprojekter modtaget 18,4 millioner kroner fra EU gennem Horizon 2020-programmet. EU-støtten hjælper Nerve Smart Systems med at placere sig på markedet for innovative nye batteriløsninger – et marked der forventes at stige med 30-35 procent om året. Nerve Smart System har rejst i alt 41,4 millioner kroner til udviklingen af Nerve Switch og er nu på udkig efter yderligere investorer til fase 2, som indeholder produktionen af den patentanmeldte Nerve Switch teknologi til anvendelse med batterisystemer.

- lb