Danske chefer er tech-optimister
Marianne Lindhard Moe landechef for Avanade i Danmark. Foto: Avanade.

Danske chefer er tech-optimister

En undersøgelse fra Avanade viser, at danske beslutningstagere er first-movers, når det kommer til at prøve nye teknologitrends af. Tech-optimismen er grundlæggende rigtig positiv, men kan blive en dyr fornøjelse, hvis man ikke tænker sig om

Vi danskere er nogle af verdens mest tillidsfulde og lykkelige mennesker, siges det. Og vi er også nogle af de mest optimistiske – i hvert fald når det kommer til fremtidens teknologier. I en undersøgelse foretaget af Wakefield Research på vegne af it-servicevirksomheden Avanade peger tallene på, at de danske beslutningstagere ser usædvanligt positivt på fremtidens teknologier.

I undersøgelsen har man spurgt 1.200 beslutningstagere fra 12 forskellige lande om deres forventninger til de fem mest omtalte nye teknologier: AI, Blockchain, Immersive technologies, Quantum Computing og Internet of Things.

Og de danske beslutningstagere, som der er spurgt 100 af, har klart de højeste forventninger over hele linjen. For eksempel svarer hele 40 % af de adspurgte danskere, at de er helt sikre på, at deres virksomhed har evnerne og kompetencerne til at høste det fulde udbytte af IoT, og at det i sidste ende vil skabe målbare resultater for forretningen. Til sammenligning mener kun 12 % af deres svenske kolleger det samme og kun 18 % af de amerikanske.

På samme måde er danskerne optimistiske omkring Blockchain, hvor 38 % af de danske beslutningstagere mener, at deres virksomhed vil begynde at implementere Blockchain i deres forretning indenfor det kommende år, mens kun 6 % af svenskerne svarer med samme optimisme.

I Avanade, der står bag undersøgelsen, ser man positivt på danskernes åbenhed overfor nye teknologier, der kan være med til at ruste danske virksomheder til den globale konkurrence.

”Jeg mener, at vi bør være glade for danskernes nysgerrighed og digitale velvilje, for det kan give os en stor konkurrencefordel. Og det er jo ikke fordi virksomhederne hovedløst flår dyre tech-løsninger ned fra hylderne – de fleste har en bestyrelse, som de skal stå til ansvar overfor. Men grundindstillingen over for teknologier, der potentielt kan effektivere og forbedre på de interne og eksterne linjer, er positiv i Danmark, hvilket jeg også oplever ude hos vores kunder,” siger landechef for Avanade i Danmark, Marianne Lindhard Moe.

Skal tænkes strategisk ind
For at lykkes med fremtidens teknologier, hvor der er flere faldgruber end med de velafprøvede, bør man ifølge Lindhard Moe tænke sig grundigt om og have kompetente rådgivere.

”Det er jo ikke en hemmelighed, at mange it-projekter kun delvist lykkes eller i nogle tilfælde fejler helt. Og det kan godt blive rigtig dyrt og koste på image-fronten. Særligt hvis virksomheden har en tendens til at hoppe med på rigtig mange nye trends uden at tænke dem ind i forretningen på et strategisk plan,” siger Marianne Lindhard Moe fra Avanade.

Men danske virksomheder er ikke blåøjede. Den positive indstilling skyldes snarere, ifølge Marianne Lindhard Moe, at Danmark allerede er langt fremme, når det kommer til at digitalisere både samfund og virksomheder, og at vi dermed har oplevet værdien af teknologiske fremskridt.

”Der er jo en grund til, at vi i Danmark har et af verdens mest digitaliserede samfund. Men hvis de nye teknologier virkelig skal slå igennem, så kræver det, at virksomhederne kommer videre end at tænke teknologierne i siloer og mere som noget, der skal flyde sammen og spille hinanden bedre. Det er jo dér, hvor de gode brugeroplevelser, resultater og i sidste ende sorte tal på bundlinjen opstår,” siger Marianne Lindhard Moe.