Danskerne tager nye digitale betalinger til sig

Danskerne tager nye digitale betalinger til sig

Ny undersøgelse viser, at kortbetalinger er danskernes foretrukne betalingsmiddel. Hele 85 procent af danskerne bruger primært betalingskort, når de skal betale i butikkerne. Danskerne viser også stor interesse i nye digitale betalingsmuligheder, der både virker i Danmark og i resten af verden

Kigger man på danskernes betalingsvaner, er det fåtallet, der finder pengesedlerne frem, når de står ved kassen i supermarkedet. Kontanterne er ved at glide ud af danskernes bevidsthed, og i stedet foretrækkes de hurtigere betalingskort og den smarte mobilbetaling. Det viser en spritny undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af Mastercard.

Hele 85 procent af danskerne benytter kun, eller i overvejende grad, betalingskort, når de skal betale. Blandt de 35 til 54-årige er tallet helt oppe på 90 procent. Samtidig har 24 procent af danskerne fuldstændig droppet kontanterne. En stor del af danskerne føler sig altså klar til det kontantløse samfund.

Faktisk viser undersøgelsen, at næsten alle danskere kan undvære kontanterne, idet hele 98 procent af respondenterne bruger betalingskort i nogen grad. En udvikling der, blandt andet, skyldes nye teknologiske muligheder:

"Danmark er et af ganske få lande i verden, hvor stort set hele befolkningen reelt set er klar til et samfund uden kontanter. Danmark er også blandt de lande i verden, som i højeste udstrækning anvender betalingskort, fordi det er nemt, hurtigt og sikkert. Plastikkortet er nu i færd med at blive digitaliseret, og det bliver spændende at se, om Danmark fastholder sin førerposition, når skiftet til mobilbetalinger og wearables for alvor tager fart", siger Lise Bruun Brønning Frandsen fra Mastercard Danmark.

Globalt og digital

Undersøgelsen viser ligeledes, at 58 procent af danskerne mener, det er vigtigt eller meget vigtigt, at de digitale betalingsløsninger fungerer i Danmark og i resten af verden. Og 51 procent siger, det er vigtigt, at alle betalingskort kan bruges i løsningen:

"Mastercard samarbejder med vores partnere om at tilbyde produkter og løsninger, der virker overalt i verden. Vi er derfor også glade for at se, at danskerne vil have digitale betalingsløsninger, som kan anvendes globalt. At handle på tværs af landegrænser er en naturlig del af mange danskernes hverdag", siger Lise Bruun Brønning Frandsen fra Mastercard Danmark.

54 procent af danskerne forventer at bruge digitale betalingsløsninger mere i fremtiden end i dag. Af denne gruppe af danskere forventer hele 88 procent, at de i højere grad vil benytte sig af mobile betalingsløsninger, mens 9 procent vil bruge wearables mere i fremtiden.

"Vi ser, at en stor del af danskerne søger mod de nye betalingsmuligheder. Derfor arbejder vi for at give danskerne mulighed for at betale på nye måder. 2018 kan være året, hvor wearables for alvor vinder indpas hos danskerne", siger Lise Bruun Brønning Frandsen fra Mastercard Danmark.

Kontaktløs omstilling

I 2017 steg anvendelsen af kontaktløs betaling for Mastercard- og Maestro-kort i Europa med 145 procent i forhold til året før. Og kontaktløs betaling, hvor kunden ikke skal have kortet i terminalen, er også faldet i god jord hos danskerne.

Således benytter 77 procent af befolkningen i nogen grad kontaktløs betaling. Det viser også, at danskerne er ved at indstille sig på, at man også kan betale med wearables som fx fingerringe, ure eller nøgleringe:

"I Norden er danskerne langt fremme, når det kommer til kontaktløse betalinger. Den stigende brug af kontaktløs betaling betyder også, at danskerne vænner sig til hurtige transaktioner, som gør dagligdagsindkøb lettere. Næste naturlige skridt er helt at droppe betalingskortet og i stedet køre sit ur, armbånd eller fingerring forbi terminalen", spår Lise Bruun Brønning Frandsen fra Mastercard Danmark.

Fra undersøgelsen

  • 85 procent af danskerne bruger primært betalingskort til at betale. 24 procent bruger kun betalingskort.
  • Kun 2 procent af danskerne bruger udelukkende kontanter til at betale.
  • 77 procent bruger i nogen grad kontaktløs betaling.
  • 54 procent af danskerne vil anvende digitale betalingsmuligheder i større udstrækning i fremtiden. Af dem peger 88 procent på, at de vil anvende mobilbetalingsløsninger mere, mens 9 procent vil anvende wearables mere.

Om undersøgelsen

Undersøgelse er foretaget af YouGov for Mastercard. Undersøgelsen har spurgt et repræsentativt udsnit af danskerne om deres betalingsvaner. Undersøgelsen dækker mere end 1000 respondenter, og er foretaget i slutningen af januar.

- lb