Det ønsker danskerne af kunstig intelligens

Det ønsker danskerne af kunstig intelligens

Flere end hver tredje dansker mener, at en øget brug af kunstig intelligens vil gøre deres hverdag lettere. Det er særligt inden for transport og lægehjælp, at en stor gruppe danskere trygt ville overlade arbejdet til en computer med indbygget kunstig intelligens. Det viser en undersøgelse fra teknologivirksomheden Huawei

Hverdagen er travl og fyldt med store og små arbejdsopgaver, som du skal nå. Men der kan måske være hjælp at hente fra teknologiens side i form af computere med indbygget kunstig intelligens - og det til glæde for danskerne. Flere end hver tredje dansker tror nemlig, at kunstig intelligens vil være med til at gøre deres hverdag nemmere. Det viser en befolkningsundersøgelse fra Huawei, der for nyligt lancerede smartphonen P30 Pro med en stribe funktioner, som trækker på kunstig intelligens.

"Kunstig intelligens er i hastig udvikling i disse år, og vi er glade for at se, at så mange danskere er positivt indstillede over for de nye muligheder, som kunstig intelligens bringer med sig. Og for de unge gælder denne tendens i udpræget grad. Det kan skyldes, at de unge generelt har mere viden om og erfaring med brugen af kunstig intelligens og derfor også ser flere muligheder," siger Marie Dam Feldborg, der er Head og Marketing and Communication hos Huawei Danmark.

Ifølge undersøgelsen vurderer hele 44 procent af de danske unge i alderen 18-35 år, at kunstig intelligens vil hjælpe med at gøre deres hverdag lettere.

Lægehjælp af en robot

Der er dog forskel på, hvilke opgaver vi trygt vil overlade til den kunstige intelligens, og hvilke vi helst vil have, at mennesker fortsat varetager. I undersøgelsen svarer 25 procent af danskerne, at de i høj eller meget høj grad ville være komfortable med at benytte sig af transportmuligheder, der er drevet af kunstig intelligens som for eksempel selvkørende biler eller busser.

Tæt efterfulgt på anden- og tredjepladsen over ydelser, som danskerne trygt ville overlade til kunstig intelligens, er diagnosticering af sygdomme (22 procent) og kirurgiske operationer (21 procent).

Mennesker skal passe børn

I den anden ende af skalaen er skoleundervisning (8 procent) og børnepasning (3 procent). Disse er arbejdsområder, som færrest danskere angiver, at de ville være komfortable med at lade computere med kunstig intelligens varetage.

"Resultaterne tyder på, at flest danskere har tillid til kunstig intelligens, når det drejer sig om simple, rutineprægede opgaver, som eksempelvis at køre i bus eller bil til og fra arbejde, eller meget komplekse opgaver som at stille diagnoser eller foretage operationer. Her kan kunstig intelligens i nogle tilfælde have bedre forudsætninger for at løse opgaven sammenlignet med mennesker. Til gengæld er vi mere skeptiske, når det kommer til børnepasning og undervisning, hvor der ikke kun kræves en faglig viden, men også sociale kompetencer som empati og pædagogik," fortæller Marie Dam Feldborg.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen baserer sig på cirka 1.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Userneeds panel i perioden 15. juni - 20. juni 2018. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

- lb