Fra Bosnien-Herzegovina til Aarhus for at kode
Luka Gurovic fra Bosnien-Herzegovina er en af de mange udenlandske it-professionelle, der arbejder i Danmark. Foto: EAAA/Maria Evald

Fra Bosnien-Herzegovina til Aarhus for at kode

Luka Gurovic hjælper som kreativ udvikler hos Novicell med at kode visuelle oplevelser for internetbrugere. Jobbet fik han, allerede mens han uddannede sig i Aarhus og stadig ikke talte flydende dansk

Af Maria Evald, journalist

Det er ikke alle 18-årige, der tør at rejse til et ukendt land og prøve lykken.

Men det gjorde Luka Gurovic fra Bosnien-Herzegovina – og det har han ikke fortrudt.

”Jeg har fundet den amerikanske drøm i Danmark. Dette er et land fuld af muligheder,” konstaterer han.

Efter blot to år i Danmark er det lykkedes den unge webudvikler at uddanne sig og bane sin egen karrierevej på det danske arbejdsmarked.

Multimediedesigner fra Bosnien-Herzegovina

Luka er opvokset i byen Trebinje i det sydlige Bosnien-Herzegovina tæt på grænsen til Kroatien og Adriaterhavet. Med en lillebror og forældre, der arbejder som hhv. grafisk designer og ingeniør. Som barn drømte Luka om at blive læge. Men da kammeraterne tog på teknisk gymnasium, gjorde Luka det samme. Efter gymnasiet og et kort ophold på udveksling i USA foreslog Lukas mor, at han tog til Aarhus og uddannede sig til multimediedesigner.

Praktik hos Novicell

På fjerde semester kom Luka i praktik i et halvt år hos det internationale digitale konsulenthus Novicell i Aarhusbydelen Højbjerg.

”Det var det heldigste øjeblik i mit liv,” siger Luka om dagen, hvor han som én blandt mange ansøgere fik tilbudt praktikpladsen hos Novicell efter at have løst en opgave for dem.

Dygtig håndværker med sociale kompetencer

Allerede mens Luka var praktikant spottede chefen den unge udlændings sans for at skabe visuelle oplevelser, og ansatte ham i et studiejob efter endt praktik.

”Luka kan både kode og er utrolig visuel anlagt. Det er en sjælden egenskab at have så dyb forståelse for begge felter. Derudover har Luka et spændende gåpåmod,” siger Kim Dolleris, Novicell’s tidligere chef for digitalt design og Lukas daværende chef.

”Det er en af de bedste ting, der er sket for mig,” siger Luka om sit uddannelsesvalg og dét, at han fik foden indenfor på det danske arbejdsmarked.

Fra praktik til job

I dag videreuddanner Luka sig til professionsbachelor i webudvikling på Erhvervsakademi Aarhus sideløbende med sit deltidsjob som kreativ udvikler hos Novicell. Når bacheloren er i hus til januar, håber Luka på at kunne arbejde fuldtid for virksomheden.

Fra praktik til job

Omkring tre ud af ti internationale dimittender fra Erhvervsakademi Aarhus får job allerede under eller efter endt uddannelse. Tallet er stigende. Det skyldes, at flere og flere internationale studerende kommer i praktik i danske virksomheder, der er blevet mere åbne overfor at ansætte udenlandsk arbejdskraft.

Praktik er ofte adgangsbilletten til det første job, viser tal fra Erhvervsakademi Aarhus

Taler du engelsk? No problem

Luka taler ikke flydende dansk. Endnu. Men de manglende danskkundskaber har ikke været en barriere for at få job. Hos Novicell taler alle engelsk. Her kommer 17, hvad der svarer til 15 procent, af firmaets 250 medarbejdere i Danmark, fra et andet land.

Hjælpsomme kolleger

Men selvom arbejdsmiljøet er internationalt, så er der også noget særligt dansk over det, påpeger Luka.

”Jeg kan enormt godt lide, at danskerne er så ligefremme og hjælpsomme. At de sætter pris på det, jeg kan,” fortæller Luka og tilføjer:

”Allerede som praktikant i virksomheden oplevede jeg, hvordan man som medarbejder bliver værdsat. Da tog min chef mig med ud på ugentlige gåture, bare ham og jeg, for at høre, hvordan jeg havde det. Der er en uformel og flad kultur, hvor alle uanset titel kan fremføre sine ideer og forventes at tage ansvar. Det, tror jeg, er ret unikt for Danmark.”

Attraktivt land

Indimellem kommer det bag på Luka, at han ikke ’bare’ skulle være opvasker eller arbejde i en burgerbar. At han kan bruges til noget mere. Og at det voksne arbejdsliv indtil videre har budt på så meget godt.

”Mine fremtidsudsigter er bedre her. Der er mere innovation indenfor mit fagområde. Danskerne følger ikke bare trends, de skaber dem. Det er det bedste miljø, man kan få. Både fagligt og socialt.”

Om Luka Gurovic

18 år, opvokset i Bosnien-Herzegovina
2017-2019: Multimediedesigner fra Erhvervsakademi Aarhus med praktik hos Novicell
2019-2021: Professionsbachelor i webudvikling med praktik hos Novicell
2018-nu: Ansat i studiejob som kreativ udvikler hos Novicell