Langt større mangel på it-professionelle end forventet

Langt større mangel på it-professionelle end forventet

Cisco Danmark mener at vi kommer til at mangle langt flere it-professionelle i 2013 end de 19.000 som erhvervsministeriet forventer. Det kan betyde øget lønpres og det vil ramme smv’erne, vurderer Cisco

Del artiklen på

Af Lars Bennetzen

Det er den hastige udvikling inden for netværksteknologier der blandt andet betyder, at vi kommer til at mangle langt flere it-professionelle end forventet. Netværksgiganten Cisco mener at det skal løses via uddannelse, og derfor har de lanceret uddannelsesprogrammet DevNet, en portal der gennem de sidste tre år har hjulpet 600.000 it-medarbejdere globalt.

Erhvervsministeriet mener at Danmark i 2030 kommer til at mangle omkring 19.000 it-profesionelle, men Cisco Danmarks tekniske direktør Henrik Stær mener, at problemet reelt er langt større, da netop it-medarbejdere er nødt til at uddanne sig hele tiden for at følge med den digitale udvikling. Ny viden og nysgerrighed er simpelthen et vilkår i it-branchen, der udvikler sig med raketfart.

- De danske it-medarbejdere er nogle af de mest kompetente i verden. Men selvom vi har gode folk ude i virksomhederne, så ser vi en accelererende udvikling i netværksteknologier, hvor der er sket en mindre revolution inden for bl.a. automatisering og programmering. Det betyder, at folk skal opdatere deres færdigheder langt oftere end før, siger Henrik Stær og fortsætter.

- For Cisco Danmark betyder det konkret, at det er et strategisk mål at hjælpe med efteruddannelser og certificeringer, og vi har også investeret i det internt i vores organisation for at sikre, at vi kan sætte skub i antallet af nye certificeringer og dermed udvikling i det danske marked.

Og der er store konsekvenser, hvis vi ikke får uddannet flere og bedre it-professionelle. Til IT-Reload fortæller Henrik Stær, hvad han vurderer de konsekvenser kan blive:

- Vi vil se en acceleration i det lønpres, der tynger store dele af it-branchen. Det vil ramme smv'er og offentlige virksomheder først og hårdest, idet de ikke kan konkurrere på prisen i forhold til større virksomheder eller it-konsulenthuse. Men det vil ramme alle brancher, som oplever en digitalisering – hvilket er praktisk talt alle, siger Henrik Stær.

Danmark gør det godt

DevNet-portalen blev oprettet tilbage i 2016, og det er gået stærkt på de tre år der er gået.

- For bare tre år siden var tilbuddet om at blive klogere på andre områder primært brugt af dem, der havde interessen for det. I dag er det ikke længere et tilvalg - det er et krav, hvis man skal være på forkant med udviklingen. Vi ser en stigende efterspørgsel, og flere i it-branchen er usikre på, om de har de rette kompetencer, der kræves af dem om fx 3-5 år, fortæller Henrik Stær.

I de tre sidste år er DevNet-portalen blevet benyttet af 600.000 it-specialister globalt, og Cisco forventer en vækst i antallet af deltagere, herunder fra Danmark. I løbet af de sidste 18 måneder har Cisco afviklet 10 DevNet-workshops Danmark, hvilket svarer til mere end hver anden workshop, der er afholdt i hele Norden i perioden.

Men det er også nødvendigt for Danmark at gøre det godt med videreuddannelsen, for vi skal konkurrere med lande som Sverige og Norge om at tiltrække dygtige medarbejdere.

- Hvis vi kigger til vores nabolande, så har de samme udfordringer som Danmark. Dermed skal vi konkurrere med andre lande om at tiltrække de bedste folk til Danmark. Men vi kan ikke dække virksomhedernes behov udelukkende ved at tiltrække folk udefra. Vi er nødt til at uddanne og omskole flere i Danmark. Det er noget vi i IT-branchen skal tage vores del af ansvaret for, men vores nye Folketing har også en vigtig rolle. Det handler ikke blot om IT-branchen – det handler om financieringen af vores fremtidig velfærd, fortæller Henrik Stær til IT-Reload.