Nyt system for digitale vælgererklæringer

Nyt system for digitale vælgererklæringer

Procedure for indsamling af vælgererklæringer ændres, så den ikke kan omgås i strid med reglerne

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Social- og indenrigsminister Astrid Krag har bedt Folketingets Finansudvalg om 5,1 millioner kroner til brug for udvikling af en ny digital løsning ved indsamling af vælgererklæringer i forbindelse med folketingsvalg og EU-parlamentsvalg.

Den tidligere VLAK-regering indgik i foråret sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti en aftale om en ny procedure for indsamling af vælgererklæringer til brug for anmeldelse af nye partier, der ønsker at stille op til folketingsvalg og EU-parlamentsvalg.

Brændt bark skyr ilden
Ifølge Astrid krag mener partierne, at den nuværende procedure for indsamling af vælgererklæringer bør ændres, så proceduren ikke kan omgås i strid med reglerne, som det skete med partierne Stram Kurs og Klaus Riskær Petersen.

Partierne bag aftalen lagde desuden vægt på, at proceduren for indsamling af vælgererklæringer bliver mere brugervenlig for både partierne og vælgerne, og de var derfor enige om at ændre lovgivningen, så indsamling af vælgererklæringer som noget nyt skal ske ved brug af et portalsystem.

Støtte skal bekræftes efter en uge
Med et portalsystem vil de nye partiers indsamling af vælgererklæringer fremgå af en fælles og samlet oversigt på en hjemmeside på internettet (en portal).

På denne portal vil vælgerne kunne vælge det parti, de ønsker at støtte, identificere sig med NemID - eller et eventuelt fremtidigt tilsvarende elektronisk identifikationsmiddel - og bekræfte deres støtte til det pågældende parti.

Efter en eftertænksomhedsperiode på 7 dage skal vælgeren på ny bekræfte sin støtte til det pågældende parti på samme måde, hvis vælgeren fortsat ønsker at afgive en vælgererklæring. Derefter er der afgivet en gyldig vælgererklæring.

Vælgerne skal dog fortsat kunne afgive en vælgererklæring efter en papirbaseret metode, hvis de har behov for det.