Rekordår for it-branchen

Rekordår for it-branchen

Det går godt for den danske it-branche. Branchetallene for 2018 viser at der både har været en omsætnings-, beskæftigelses- og lønrekord i den danske it-branche

Af Lars Bennetzen

Statistikker fra Dansk Erhverv og Danmarks Statistik viser det klart, 2018 var et rigtig godt år for den danske it-branche, hvor der blev slået rekorder på alle niveauer.

Omsætningen rundede 232 mia. kr. for den samlede danske it-branche, hvilket er en stigning på 3,7% i forhold til 2017, hvor omsætningen landede på 224 mia. kr.

Heraf stod eksporten af it-løsninger, -services og -systemer i 4.kvartal 2018 for hele 35,5% af branchens samlede omsætning, hvilket er det højeste niveau nogensinde.

”Både i Danmark og i udlandet har virksomheder speederen i bund mht. både vækst og digitalisering, og det smitter positivt af på den danske it-branche, som i 2018 oplevede den stærkeste omsætning nogensinde,” udtaler Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen.

Det er især indenfor underbrancherne Udvikling af software og Informationstjenester, at man har oplevet en kraftig vækst på hhv. 22,7 og 17,6 procent. Telekommunikation er den eneste underbranche, der har oplevet et lille fald (-1,5%) i væksten i 2018.

Rekordbeskæftigelse i it-branchen

2018 blev også året, hvor branchen med 90.782 ansatte for første gang rundede de halvfemstusinde.

”I løbet af bare et år er der blevet ansat 3.261 flere medarbejdere i it-branchen i Danmark, hvilket vidner om en branche i kraftig vækst. Desværre er de mere end 3.000 nyansatte langt fra nok i forhold til, hvad branchen reelt efterspørger,” fortæller Birgitte Hass.

Hun henviser til branchen årlige IT-Barometer undersøgelse, der viser, at 45,2% af de danske it-virksomheder helt måtte opgive at besætte stillinger pga. manglen på kompetencer. Heraf måtte næsten hver 3. virksomhed (30,2%) sige nej til opgaver/ordrer, fordi de ikke kunne skaffe arbejdskraften.

Manglen på kompetencer har da også kunnet ses på lønudviklingen, hvor lønnen er steget med 2,6% på bare et år, så den gennemsnitlige månedsløn i it-branchen nu ligger på 49.549 kr.