Sådan står det til med digitaliseringen i Danmark

Sådan står det til med digitaliseringen i Danmark

Rambøll Management Consulting lancerer i samarbejde med DANSK IT rapporten IT i praksis 2019-20. Det er 24. år i træk, at IT i praksis tager pulsen på danske private og offentlige virksomheders udbytte og udfordringer ved anvendelsen af it og digitalisering

IT i praksis 2019-20 er foretaget blandt de 1.000 største private virksomheder i Danmark, samtlige kommuner og regioner samt statslige virksomheder. Mere end 1000 borgere har deltaget i borgerundersøgelsen.

De vigtigste historier fra dette års IT i praksis er opsummeret nedenfor. Læs mere i rapporten og de vedhæftede pressemeddelelser. Ud over den danske version udkommer IT i praksis også i en engelsksproget udgave, der fokuserer på den private sektor.

Danmark udnytter ikke digitalisering

Selvom klimaet og en bæredygtig omstilling af samfundet står højt på både borgernes, politikernes og private virksomheders agenda, udnytter kun et fåtal digitaliseringens muligheder til at indfri ambitionerne. Med Danmark som førende digitale nation har vi et stort uforløst potentiale, mener Rambøll og DANSK IT (s. 14 dansk og engelsk udgave).

Danskerne vil gerne dele data for at minimere snyd

Hvis det af instanser og afdelinger. Men accepten afhænger af, hvad data skal bruges til (s. 31 dansk udgave).

Digitalisering kan skabe bedre sammenhæng

For lidt sammenhæng. Det er den oplevelse, en del danske borgere står tilbage med, når de er i kontakt med den offentlige sektor. 21 procent af de mere end 1.000 adspurgte borgere i undersøgelsen havde brug for at kommunikere med mere end en myndighed/afdeling for at få løst deres opgave, sidst de var i kontakt med det offentlige. 53 procent af dem var i kontakt med to myndigheder/afdelinger, mens 47 procent havde brug for at kontakte tre eller flere (s. 28 dansk udgave).

Digitale kompetencer står i stampe

Selvom de digitale ambitioner er i top i den offentlige sektor i Danmark, har sektoren en alvorlig udfordring: Medarbejdernes digitale kompetencer er slet ikke tilstrækkelige. Kun 17 procent af de it-ansvarlige og forretningsansvarlige i det offentlige mener, at de digitale kompetencer i organisationen er tilstrækkelige i forhold til de krav, digitaliseringen stiller i dag. Udviklingen af de digitale kompetencer i det offentlige står i stampe (s. 32 dansk udgave).

Digital strategi skaber uenighed mellem topchef og it-chef i danske virksomheder. Hele 44 procent af de danske virksomheder træder stadig deres digitale barnesko og er i de tidlige faser af digitalisering. Derfor er det ekstra bekymrende, at halvdelen (48 procent) af de danske topledere mener, at den digitale strategi er fuldt integreret i forretningsstrategien inden for tre år, mens kun hver femte (22 procent) it-leder er enig i dette (s. 25 engelsk udgave).

Nu rykker Danmark for alvor i skyen

Den offentlige sektor i Danmark er for alvor ved at tage cloud computing til sig. Der er udsigt til et regulært cloud-boom i de kommende år (s. 45 dansk udgave).

Mest anvendte teknologier i Danmark

Listen over de mest anvendte teknologier i Danmark viser, at især teknologier til data- og procesautomatisering og cloud-teknologier fylder meget i 2019, mens blockchain endnu kun anvendes i meget få virksomheder. Flere teknologier står til at få et gennembrud over de kommende tre år (s. 48 dansk udgave og s. 41 engelsk udgave).

- lb