Sådan vil danskerne gerne arbejde efter pandemien

Sådan vil danskerne gerne arbejde efter pandemien

En ny undersøgelse fra Ciena (NYSE: CIEN) viser, at 16 procent af danskerne har planer om at arbejde hjemmefra, enten helt eller delvist, når pandemien slutter. Undersøgelsen viser også, at omkring 7 procent af danskerne gerne vil arbejde hjemmefra efter pandemien, men ikke får mulighed for det af deres arbejdsgiver. For arbejdsgivere sætter hjemmearbejde også fokus på behovet for at levere den rette teknologi og infrastruktur, såsom adgang til en pålidelig og hurtig internetforbindelse

Undersøgelsen fra netværksspecialisten Ciena viser, at 9 procent af danskerne planlægger at arbejde delvist hjemmefra efter pandemien og 7 procent på fuld tid. Der er dog store forskelle mellem aldersgrupperne, hvor 36 procent af de 18-24-årige gerne vil arbejde hjemmefra fremadrettet, enten helt eller delvist.

”Mange yngre danskere prøvede også før pandemien at få puslespillet til at gå op med arbejde, familie og fritid”, siger Anders Grand, Regional Senior Director, North, East and Central Europe hos Ciena. ”Hjemmearbejde under pandemien har givet os mulighed for at få lidt mere tid og åbnet øjnene for mange i forhold til, hvordan vores digitale verden og hjemmearbejde kan gøre hverdagen lettere.”

Dataene nedenfor viser, hvor mange respondenter i forskellige aldersgrupper, der gerne vil arbejde hjemmefra i fremtiden, enten helt eller delvist.

• 18-24-årige – 36 %

• 25-34-årige – 32 %

• 35-44-årige – 18 %

• 45-54-årige – 18 %

• 55+ – 8 %

Belaster hjemmenetværk

Data fra Ciena viser også, at danskernes hjemmenetværk ikke kun belastes af hjemmearbejde, men også af et øget forbrug af streamingtjenester og smart home-enheder. Dette viser, at vi fortsætter med at se linjerne mellem vores private og professionelle liv blive udvisket. Fremadrettet er det vigtigt, at vi har teknologien og internettet på plads for at imødekomme dette behov. 

”Denne undersøgelse viser, at der ikke er én løsning, der passer til alle i vores overgang til et post-corona arbejdsmiljø, og arbejdsgivere skal sikre, at uanset hvor vi vælger at arbejde, så har medarbejdere brug for en internetforbindelse af samme kvalitet som den på arbejdspladsen”, fortsætter Anders Grand. ”Arbejdsgivere skal arbejde tættere sammen med netværksleverandører for at optimere den måde, de leverer pålidelig og hurtig internetforbindelse til fjernbrugere på lang sigt.”

Hjemmearbejde afvises i nogle tilfælde

De yngre danskere er dem, der helst vil arbejde hjemmefra i en eller anden form efter pandemien, men det er samtidig dem, der for det meste får et afslag af deres arbejdsgivere, når de spørger om denne mulighed. Blandt respondenterne er det 7 procent, der gerne vil arbejde hjemmefra, men må ikke for deres arbejdsgiver. Når vi ser på denne opdeling i forhold til aldersgrupper, var 15 procent af disse 18-24-årige og 13 procent 25-34-årige.

”Spørgsmål om, hvordan og hvor man skal arbejde på lang sigt, vil snart blive bragt op i mange virksomheder”, siger Anders Grand. ”Vores undersøgelse kan være en guide til, hvordan danskere gerne vil arbejde i fremtiden, hvis de får lov til selv at bestemme, og hvad der er vigtigt at fokusere på for arbejdsgivere, der gerne vil tiltrække og beholde medarbejdere. Denne undersøgelse viser tydeligt, at vi er blevet mere afhængige af en god internetforbindelse derhjemme, og at vi skal sikre en robust og pålidelig forbindelse, hvis vi skal støtte og omfavne den nye digitale verden – fra hjemmearbejde til sociale medier og onlinespil.”

- lb