Software kan måle smerter og sygdom
Mark Wolff arbejder med software der kan kvantificere smerter. Foto: Lars Bennetzen

Software kan måle smerter og sygdom

Det behøver ikke være dig selv der vurderer dine smerter, eller fortæller doktoren om hvor godt du har det. Simple målinger, koblet med analysesoftware og AI kan kvantificere det hele og give et præcist billede af dine smerter og sygdom

Af Lars Bennetzen, SAS Analytics Experience 2019, Milano

SAS Institute er nok mest af alt kendt for deres analyseløsninger, også kaldt for Analytics. Hvad der er mindre kendt er, at deres Analytics kan bruges, og bliver brugt, i en lang række andre løsninger, end blot at knuse data for virksomheder, for at finde mønstre og tendenser.

En af de ting SAS Institute arbejder med er sundhedsløsninger, hvor de har indgået en række samarbejder med hospitaler, længer og farmaceutiske virksomheder over hele verden.

Under deres europæiske brugerkonference i Milano, fik IT-Reload mulighed for at snakke med Mark Wolff, der udover at arbejde som konsulent hos SAS Institute i USA, også har en Master og Ph.D i Neurotoksologi. Han beskrev nogle af de ting han arbejder med i øjeblikket.

- Noget af det der er svært, er at sige præcist hvor ondt noget gør. Men vi har udarbejdet en løsning, der kan gøre præcis det – kvantificere smerter, siger Mark Wolff.

Med smartphone som sensor

Han beskriver hvordan det hele startede med en henvendelse fra et japansk firma der spurgte om man kunne måle effekten af et smertelindrende plaster, altså en medicin der blev givet på samme måde som et nikotinplaster leverer nikotin til brugeren.

- Det var ikke umiddelbart noget vi kunne, men det fik mig til at tænke. Jeg lider selv af gigt, og bruger tid om morgenen på at kunne gå ordentligt, altså indtil medicinen virker, og hvorfor ikke måle på det, spørger Mark Wolff.

Han placerede så sin smartphone på kroppen når han rejste sig op og gik rundt, og gennem en lille app, kunne han måle bevægelserne i kroppen, både før og efter medicinindtag.

- Uden jeg vidste det, skabte jeg faktisk et datagrundlag for at træne en AI, og pludselig kunne vi måle hvor ondt det gjorde, hvordan bestemte smerter påvirker vores bevægelsesmønster, og ikke mindst hvor godt medicinen virkede, fortæller Mark Wolff.

Det greb om sig, og Mark Wolff arbejder i dag for fuld kraft på løsninger der kombinerer simple sensorer og software, så det bliver lettere for læger og hospitaler at diagnosticere sygdomme og måle smerteniveau.

- Vi kan faktisk måle ret præcist, hvor smerter sidder bare ved at måle, hvordan folk bevæger sig, siger Mark Wolff.

SAS Institute arbejder tæt sammen med hospitaler, universiteter og farma-virksomheder, og Mark Wolff forventer at deres løsninger blandt andet vil gøre telemedicin langt lettere i fremtiden.

- I stedet for at skulle bruge tid til at tage til lægen, kan patienter tage en sensor på og bruge den et par dage. Konsultationen kan så køre over en skærm, hvor lægen har alle data til rådighed, og kan se om der er gangproblemer, om smerter har været tiltagende eller aftagende – uden patienten behøver vurdere selv. Det hele er kvantificeret og analyseret, slutter Mark Wolff.