Tre gode råd til generationsskifte i it-afdelingen

Tre gode råd til generationsskifte i it-afdelingen

Generationsskifte kan være kostbart for de virksomheder, hvor medarbejdere i it-afdelingen står overfor pensionen, vurderer udviklingshuset Commentor, der her kommer med tre gode råd til et succesfuldt generationsskifte i virksomhedens udviklingsafdeling

Antallet af danskere, der nærmer sig pensionsalderen, er stigende. Ifølge spritnye tal fra Danmarks Statistik er antallet af lønmodtagere i alderen 60 år og op efter nemlig steget med over 30 procent de seneste fem år og er i 2019 således nået op over 290.000 medarbejdere.

Dermed står mange af landets virksomheder og offentlige institutioner overfor et større generationsskifte, og gælder det for medarbejderne i virksomhedens udviklingsafdeling, bør man forberede sig ekstra grundigt. Sådan lyder rådet fra CEO hos it-virksomheden Commentor, Michael Hove, der ofte oplever, at virksomheder mister vigtig viden, når it-medarbejdere trækker sig tilbage:

- It-medarbejdere sidder ofte med ansvaret for centrale dele af organisationens it-område. Er der derfor ikke lagt en plan om oplæring i og overdragelse af det pågældende it-system, når vedkommende går på pension eller for den sags skyld skifter job, kan der således godt komme bump på vejen for afløseren, der måske er på bar bund, når systemet pludselig begynder at drille, siger han og fortsætter:

- Det er derfor en rigtig god ide at være på forkant og lægge en grundig plan for overdragelse af virksomhedens it-systemer, som mange steder spiller en helt central rolle i forretningens virke.

For at sikre en god og gennemgående overdragelse af virksomhedens digitale systemer kommer Michael Hove her med tre gode råd til et succesfuldt generationsskifte i it-afdelingen:

Dan et overblik

Man kan med fordel udforme et anciennitetsoverblik, der danner overblik over gennemsnitsalderen på både systemer og medarbejdere i virksomhedens udviklingsafdeling, lyder det fra Michael Hove:

- Tidligere har man fokuseret meget på alderen på selve teknologierne, og det er selvfølgelig også vigtigt. Men man skal naturligvis også være opmærksom på medarbejdernes alder, så man altid kan nå at forberede sig på et generationsskifte. Derfor bør man løbende holde øje med alderen på de medarbejdere, der sidder på de forskellige systemer, og her kan det være en stor hjælp at lave et anciennitetsoverblik over ens systemer, der både måler på selve teknologien, men også menneskerne bag, forklarer han og fortsætter:

- På den måde har man altid et samlet overblik over ancienniteten i udviklingsafdelingen, så man nogenlunde ved, hvornår en evt. overdragelsesplan bør træde i værk.

Inddrag udviklingspersonalet

Det er vigtigt at have en god og åben dialog med hele afdelingens medarbejderstab. Det gælder både den eller de medarbejdere, der snart går på pension, og deres afløsere. Et godt samarbejde er nemlig nøglen til et gnidningsfrit generationsskifte, fortæller Michael Hove:

- Man kan med fordel inddrage hele udviklingspersonalet for at sikre, der er plan for overdragelse af de forskellige systemer, som passer med de forskellige medarbejderes individuelle kompetencer. Dermed finder man nemlig også ud af, om der er mangel på visse kompetencer i afdelingen, og om virksomheden derfor skal styrke fagligheden med kompetenceudviklende kurser.

Et generationsskifte er i visse tilfælde også en god mulighed for at opdatere virksomhedens it-systemer, lyder rådet fra Michael Hove:

- Selvom et it-system kører optimalt lige nu, så oplever vi somme tider, at det måske er lidt forældet. Det skyldes ofte, at systemet blev udviklet for år tilbage og i et kodesprog, der var i anvendelse dengang, men som ikke lever op til de krav, der bliver stillet i dag, siger han og fortsætter:

- Når man har udformet et anciennitetsoverblik og haft en god dialog med medarbejderne i udviklingsafdelingen om deres kompetencer, kan man derfor godt overveje, om et digitalt system skal opgraderes, når it-medarbejderen, der har siddet med det pågældende system, går på pension.

Man skal dog ikke investere i en ny it-løsning for en hver pris, understreger Michael Hove:

- Kan det nuværende system opdateres og udbygges, så det også i fremtiden understøtter virksomhedens overordnede strategi, er der dog ingen grund til at skifte systemet ud. På den måde slipper man således for at kaste tid og ressourcer efter en ny it-løsning, når den nuværende løsning lever op til virksomhedens fremtidige krav, slutter han.

- lb