Unge kvinder er vilde med IT og teknologi
Arrangørerne af IT camp for piger 2019 har god grund til at hoppe af glæde. Campen havde nemlig deltagerrekord med hele 55 piger fra hele landet

Unge kvinder er vilde med IT og teknologi

I år var det 14. gang Institut for datalogi på Aarhus Universitet slog dørene op til IT Camp for piger. I år har der været en kæmpe interesse for at skifte efterårsferie ud med IT camp, og med 55 deltagere fra hele landet kan arrangørerne melde om deltagerrekord

I løbet af tre intensive dage har deltagerne været igennem et spændende men også udfordrende program for at få større kendskab til uddannelserne datalogi og IT-produktudvikling. Pigerne har blandt andet deltaget i forelæsninger, teoretiske øvelser og workshops i emner som kryptografi, skitsering og programmering. Desuden fik de mulighed for at møde kvindelige rollemodeller samt komme på virksomhedsbesøg.

En sulten branche

Der er en akut mangel på IT-specialister i Danmark, og IT-Branchen forudser at der vil mangle 19.000 IT specialiser i 2030. Ifølge en undersøgelse fra DR udgør kvinder ca. en femtedel af alle ansatte der arbejder med computerprogrammering. At få flere kvinder til at interessere sig for IT er essentielt for at afhjælpe manglen på IT-specialister. For at opnå dette er initiativer som IT camp for piger et vigtigt værktøj, og mange IT virksomheder har også aktivt taget del i årets camp.

”Nogle af Microsofts primære værdier er "Diversitet og inklusion" og "Innovation". Ved at sponsorere IT-Camp for Piger ønsker Microsoft at anerkende og støtte vigtigheden af at få flere kvinder til at begynde og fuldføre en karriere indenfor IT. Diversitet er essentielt for at få de forskellige synspunkter, der kræves for at sammensætte de kreative udviklings-team, der skal være med til at skabe fremtidens innovative løsninger,” udtaler Mads Villadsen, Principal Software Engineering manager ved Microsoft, som i 2019 var hovedsponsor for IT Camp for piger

Flere og flere kvinder vælger IT som karrierevej

Generelt er kvinder underrepræsenteret på alle landets IT uddannelser, men flere uddannelser har de sidste år oplevet et opsving i kvindelige studerende. Dette gælder også på Aarhus Universitet, hvor man i 2019 optog 13% kvinder på datalogistudiet mens IT-produktudvikling har 19% kvindelige studerende. Mange faktorer kan spille ind på dette, men instituttet ser IT camp for piger som en væsentlig faktor.

”Vi er rigtig glade for så mange unge kvinder har lyst til at deltage i vores IT Camp, og blive klogere på vores spændende uddannelser. Der IT i alt og med en uddannelse i IT-produktudvikling eller datalogi venter der disse unge kvinder spændende jobs inden for alle brancher. Der er stor mangel på IT-specialister, men endnu større mangel på kvindelige IT specialister. Jeg håber på at vi kommer til at møde mange af kvinderne igen efter sommerferien, som studerende på en Aarhus Universitets IT-uddannelser,” udtaler professor og institutleder Kaj Grønbæk fra Institut for datalogi ved Aarhus Universitet.

Det ser ud til at Kaj Grønbæks ønske om flere kvindelige studerende kan gå i opfyldelse. Campen som pigerne selv beskriver som ”inspirerende”, ”en øjenåbner” og ”mega lærerigt” har nemlig haft en særdeles positiv effekt på deres opfattelse af IT som fremtidigt studie og levevej. Før campen var det kun 31% som overvejede at tage en IT-uddannelse, men efter campen er dette rykket til 75%.

IT camp for piger afholdes igen i 2020. Alle interesserede kan holde øje med https://www.itcamp.dk/

- lb