Vindmøllesimulator får kæmpe touchskærme

Vindmøllesimulator får kæmpe touchskærme

Investering i ny software og mobile kæmpe touchskærme skal understøtte Vestas vindmøllesimulatorer og dermed sikre effektiv undervisning og reduktion i rejseudgifterne til vindmøllegigantens teknikere

Som et blandt mange strategiske skridt for at fastholde sin førerposition på det globale marked har Vestas netop investeret i 49 touchskærme sæt med henholdsvis 58 og 84 tommers touchskærme med hver sin computer. De skal anvendes i forbindelse med kurser til deres teknikere samt kunder, der ønsker at vide mere om koncernens løsninger.

Den digitale løsning skal afløse de analoge vindmøllesimulatorer, som Vestas´ næsten 7000 teknikere i 67 forskellige lande hidtil har måttet deles om. Med 2000 kursister hver måned har der derfor været rift om de analoge vindmøllesimulatorer.

- Vestas leverer flere og flere nye løsninger til verdensmarkedet. Transporttid og rejseudgifter til vores medarbejdere, der rejser på seks kontinenter, og tiden fra udvikling til levering af løsninger til vores kunder er afgørende konkurrenceparametre for os i den globale konkurrence. Derfor har vi valgt at investere i øget digitalisering i forbindelse med udvikling og undervisning af både vores medarbejdere og af kunderne, siger Jens Midtiby, seniorspecialist i Technical & Safety Training, og tilføjer:

- Når vi implementerer software til de digitale simulatorer, kan vi kopiere dem rasende hurtigt i stedet for hidtil, hvor vi byggede analogt, hvilket var både tidskrævende og omkostningsfuldt.

Softwaren i de nye simulatorer er udviklet af teknologivirksomheden Cadpeople A/S, mens Informationsteknik har leveret hardwaren til de 58 og 84 tommer touchskærme. På den mindste af skærmene kan man bevæge sig rundt i vindmøllen, hvor komponenterne, som teknikerne skal lære at håndtere, synliggøres på 84 tommer-skærmen.

Fra analogt til digitalt

AV-virksomheden Informationsteknik løser opgaver for en række andre toneangivende virksomheder. Ifølge Jens Thulstrup, der er direktør for Informationsteknik, stiller virksomheder som Vestas høje krav til løsningerne, som Informationsteknik rådgiver om og leverer løsninger til. Virksomheden har derfor været kreative for at finde en løsning til vindmøllefabrikanten. De to touchskærme bliver blandt andet leveret i to  flightcases, så løsningen nemt kan transporteres til andre destinationer, hvor der er behov for undervisning.

- Vestas havde behov for specielt tilpassede specifikationer i touchskærmene, så simulatoren stadig havde karakter af en almindelig mølle – dog uden at fylde de 80-90 kvm, som den analoge, full-scale simulator fylder. Samtidig skulle løsningen være mobil og nem at sætte op. De krav har vi arbejdet målrettet med at indfri, siger Jens Thulstrup, der er stolt af, at Vestas fremhæver Informationsteknik som leverandør både nationalt og globalt.

De 49 touchskærme sæt er blevet installeret i 15 lande. Med de nye touchskærme er det muligt blot at opdatere softwaren, når der kommer nye vindmøllemodeller.

- Tidligere skulle vi have en hel ny møllesimulator sat op og finde den rette lokation til den. Som innovativ virksomhed udvikler vi kontinuerligt flere forskellige modeller, - og jo flere vi sætter op i verden, desto flere udgifter vil der være til at fragte teknikerne til hvert undervisningssted. Nu kan vi i stedet sende en opdateret simulator ud til touchskærmene rundt om i verden, fortæller Jens Midtiby.

En digital rejse

På nuværende tidspunkt anvender Vestas de nye simulator til fire forskellige kurser centreret om fejlfinding eller betjening af vindmøller. Med de nye touchskærme sæt kan Vestas’ 80 instruktører nu rejse ud til kunderne og afholde kurser.

Vestas fik idéen til at digitalisere simulatoren fra deres joint venture med Mitsubishi Heavy Industries, MHI Vestas Offshore, der har 9x55 tommer touchskærme sat sammen som en kollage, der viser indersiden af en vindmølle i forholdet 1:1.

- Touchskærmene og den Digitale Simulator er en digital rejse for os, der kun lige er begyndt. Det er vores plan, at vi vil udvide kursussegmentet, så vi i år kommer til at udbyde én kursustype mere, siger Jens Midtiby og tilføjer:

- Vores afdeling er måske en mindre del af Vestas, men det er en stor teknisk skole, hvor vi sidste år afholdte næsten 4000 kurser – og dét antal stiger år for år.

- lb