Vælger du det billigste lån, hvis du vil have ny elektronik?

Vælger du det billigste lån, hvis du vil have ny elektronik?

#### Flere vælger at finansiere deres køb ved hjælp af lån. Hvis du er en af dem, bør du sikre dig at finde så billige lån som muligt, da der kan være mange penge at spare.

De sidste 10 år har IT, elektronik og gadgets gennemgået en sand guldepoke, hvor nye teknologier har muliggjort nye, innovative opfindelser. Denne opblomstring har ligeledes bidraget til et større ønske blandt brugerne om at have det nyeste af det nye. Det er jo sådan set godt nok for såvel producenterne som for de brugere, der får glæde af opfindelserne, men stadig flere og flere vælger at finansiere deres køb ved hjælp af lån. Hvis du er en af dem, bør du sikre dig at finde så billige lån som muligt, da der kan være mange penge at spare.

Er de billige lån virkelig billige?

Vi har nok alle hørt historier om folk, som har brændt nallerne på mere eller mindre ”smarte lån”, som ender med at gældsætte låntageren til langt op over ørerne. Heldigvis er vi som nation blevet langt mere kritiske overfor låneudbydere, og de fleste lever efter devisen, at hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok fordi det ikke er det.

Men selvom fortidens skrækhistorier kan afholde mange fra at optage lån, så findes der faktisk reelle låneudbydere, som ikke gemmer gebyrer og merudgifter i kryptiske vilkår, som det kræver en økonomisk uddannelse på kandidatniveau for at gennemskue. Det hele er blevet langt mere gennemsigtigt.

Det betyder dog ikke, at man ikke skal tænke sig om – selvfølgelig skal man det – men det er som sagt blevet nemmere at sortere i de billige lån, og finde sig det billigste lån. F.eks. kan du starte med at sammenligne de billige lån og finde det billigste. På den måde kan du relativt hurtigt se, om du rent faktisk har fundet det billigste lån, eller om eventuelle renter og gebyrer vil gøre det til en dårlig beslutning.

De billigste lån er dem, du ikke optager

Selvom låneudbydere i dag er forpligtet til at oplyse om deres låns ÅOP, så skal du stadig huske på, at selv de billigste lån koster penge. Det vil sige, at du reelt – når dit lån er tilbagebetalt – som udgangspunkt har betalt mere for din vare, end den de facto koster. Derfor bør du altid lade fornuften råde og spørge dig selv, om det rent faktisk er nødvendigt at låne, eller om det bedre kan svare sig for dig, at spare pengene op på den gode gamle, og ja, kedelige måde. Det kan sagtens være at et af de billige lån er det rette for dig, men de billigste lån er dog trods alt dem, du ikke tager.

Elektronik er blevet dyrere

I takt med at vi konstant udvikler teknologier, kommer der også konstant mere og mere elektronik at vælge mellem. Det er som udgangspunkt ret fedt, men som hovedregel betyder det også, at den nyeste elektronik ofte er ret dyr i starten. Siden vil andre adoptere teknologien, videreudvikle på den og priserne vil falde. Men hvis du gerne vil være ”first mover” på f.eks. de nyeste smartphones, må man efterhånden sande, at det er en relativt stor afskrivning. Tag nu bare den populære iPhone X, som rask væk vil stå dig i mere end 10.000 kroner. Mange vil helt sikkert sige, at den er hver en krone værd, men uanfægtet dit forhold til Apple eller iPhone X, må vi også sige, at det – objektivt set – er en meget høj pris for en telefon, hvis vi sammenligner med topmodeller fra f.eks. Huawei eller Samsung.

Hvis du ynder at være blandt de første til at adoptere de nyeste gadgets, så er billige lån måske det rette for dig – men hvis ikke det haster for dig, så tag altid lige at slå koldt vand i blodet, og beregn den endelige pris inden du skriver under på en låneaftale.