Apple er det mest udnyttede brand i verden, når det kommer til phishing-angreb
Foto: Apple

Apple er det mest udnyttede brand i verden, når det kommer til phishing-angreb

Check Point har undersøgt, hvilke brands, der hyppigst bliver udnyttet ved phishing-angreb udført af cyberkriminelle. Det skriver de om i deres seneste Brand Phishing rapport, der viser, at Apple er det mest udnyttet brand i verden, når det kommer til phishing - brands som Netflix, Microsoft og Facebook kan også findes i top-10

Check Point Software Technologies har netop offentliggjort deres Brand Phishing rapport for Q1 i 2020. Rapporten fremhæver de brands, der i løbet af 1. kvartal i 2020 hyppigst er blevet efterlignet af kriminelle, i deres forsøg på at stjæle personlige oplysninger eller betalingsoplysninger gennem ondsindede Phishing-angreb.

Ved et phishing-angreb, der tager udgangspunkt i en specifik virksomhed, forsøger kriminelle at efterligne det officielle websted for et velkendt brand, ved at bruge et lignende domænenavn, URL eller webdesign, med henblik på at troværdiggøre angrebet. Linket til det falske websted kan sendes til målrettede personer via e-mail eller sms, en bruger kan omdirigeres under web-browsing eller det kan udløses fra en falsk mobilapplikation. Når først brugeren har trykket på linket og tilgået den falske hjemmeside er skaden ofte sket, og når det er sket, kan hackeren tilgå brugerens legitimationsoplysninger, betalingsoplysninger eller andre personlige oplysninger.

Check Points Brand Phishing rapport viser, at Apple var det brand i perioden, som hyppigst er blevet udnyttet af cyberkriminelle til at sprede phishing-angreb, hvor 10 % af alle phishing-angreb på globalt plan er relateret til den store tech-gigant. Netflix landede på en tæt andenplads med 9 % af alle phishing-angreb relateret til streamingtjenesten, hvilket muligvis kan skyldes, at flere personer benytter tjenesten under den igangværende Coronavirus pandemi. Rapporten viser ydermere, at de mest sandsynlige virksomheder til at blive udnyttet som led i et phishing-angreb er teknologivirksomheder, efterfulgt af banker og medier.

"Cyberkriminelle udnytter fortsat brugere ved at udføre meget sofistikerede phishingforsøg via e-mail, web- og mobilapplikationer, hvor de hævder at være fra velkendte brands, som de ved er meget efterspurgte i øjeblikket, hvad enten det er en højprofileret produktlancering eller for generelt at tappe ind i adfærdsændringer, vi har set under Coronavirus-pandemien," siger Maya Horowitz, Threat Intelligence & Research direktør hos Check Point

Mest udnyttede phishing-brands i 1. kvartal af 2020

Nedenstående brands er rangeret efter deres tilsynekomst i forsøg på phishing-angreb:

 1. Apple (10 %)
 2. Netflix (9%)
 3. Yahoo (6%)
 4. WhatsApp (6%)
 5. PayPal (5%)
 6. Chase (5%)
 7. Facebook (3%)
 8. Microsoft (3%)
 9. eBay (3%)
 10. Amazon (1%)

Mest udnyttede phishing-brands efter platform

Email (18% af alle phishing-angreb i 1. kvartal af 2020)

 1. Yahoo
 2. Microsoft
 3. Outlook
 4. Amazon

Web (59% af alle phishing-angreb i 1. kvartal af 2020)

 1. Apple
 2. Netflix
 3. PayPal
 4. eBay

Mobile (23% af alle phishing-angreb i 1. kvartal af 2020)

 1. Netflix
 2. Apple
 3. WhatsApp
 4. Chase

"Phishing-angreb vil fortsat være en voksende trussel i de kommende måneder, især da cyberkriminelle fortsat udnytter frygt og behov hos mennesker, der bruger vigtige tjenester fra deres hjem. Som altid opfordrer vi brugere til at være opmærksomme og forsigtige, når de videregiver personlige data" siger Maya Horowitz, Threat Intelligence & Research direktør hos Check Point.

- lb