Besked-app sporeder nyheder og koordinerer cyberangreb i Ukraine-krigen

Besked-app sporeder nyheder og koordinerer cyberangreb i Ukraine-krigen

Check Point Research, der er en del af Check Point Software Technologies, afdækker i ny rapport, hvordan den populære besked-app Telegram i øjeblikket bruges flittigt til at sprede nyheder og koordinere cyberangreb i forbindelse med krigen i Ukraine

Ifølge en ny rapport fra Check Point Research blev antallet af nye chatgrupper på besked-appen Telegram, der relaterer sig til krigen mellem Ukraine og Rusland, seksdoblet på dagen, hvor Rusland invaderede Ukraine. Rapporten viser også, at der bliver delt uredigeret og ubekræftede nyheder i hele 71 pct. af disse nye grupper, og 23 pct. af grupperne er oprettet til at koordinere cyberangreb mod Rusland, herunder primært DDoS-angreb.

Nogle af disse grupper har over 250.000 brugere. Derudover benyttes fire pct. af chatgrupperne på Telegram til at indsamle cryptovaluta, som doneres til Ukraine.

“Telegram er blevet en digital del af krigen, hvor brugere vælger side på nettet. Vi oplever, at folk fra alle verdenshjørner samles for at støtte enten Rusland eller Ukraine. Nogle af grupperne koordinerer cyberangreb mod Rusland, andre bruges til at dele informationer og nyheder for at vise den uredigerede side af krigen. Og så ser vi, at der er grupper, som spørger efter donationer, der går til Ukraine. I nogle tilfælde oplever vi dog, at det er svindel,” fortæller Oded Vanunu, der er Head of Products Vulnerabilities Research hos Check Point Software Technologies. Han afslutter:

“På dagen for Ruslands invadering af Ukraine oplevede vi en seksdobling af grupper på Telegram, der omhandler krigen. Jeg vil derfor kraftigt opfordre brugere til at være opmærksomme på deres aktivitet på Telegram og være skeptiske overfor ukendte brugere, der forsøger at komme i kontakt med dem. Der er nemlig en del af brugerne på Telegram, der forsøger at udnytte folk, der holder med enten Rusland eller Ukraine.”

- lb