Danske industriprodukter er potentielle hackermål

Danske industriprodukter er potentielle hackermål

Med Industri 4.0 og digitalisering kommer der både muligheder og udfordringer. Med produktionsudstyr koblet på nettet er virksomhederne nødt til at tage cybersikkerhed seriøst. DSet fremgår af en undersøgelse fra Industriens Fond og Alexandra Instituttet

Afpresning, deling af følsomme data og industrispionage – når produkterne er online, kan hackerne få adgang til alt fra videoovervågning til vandmålere. Dansk erhvervsliv er nødt til at blive klogere på digital produktsikkerhed. Derfor har Alexandra Instituttet, FORCE Technology, DTU Compute og IT-Universitetet indgået et samarbejde under projektet Cybersecure IoT in Danish Industry (CIDI), som skal klæde danske virksomheder på til udfordringerne om blandt andet produktsikkerhed.

Nyt screeningværktøj

Gert Læssøe Mikkelsen, Head of Security Lab, PhD, Alexandra Instituttet har interviewet en lang række danske virksomheder, som ønsker at forbinde deres produkter til internettet.

Undersøgelsen afdækker de barrierer og muligheder, virksomhederne ser for IoT nu og fremover og diskuterer, hvilke standarder det vil være relevant at benytte.

- Danske virksomheder er kendt på markedet for at udvikle kvalitetsprodukter. Når disse kvalitetsprodukter bliver koblet på nettet, og dermed bliver potentielle mål for hackere, stiger behovet for viden om, hvordan produkterne stadig vil være kendt for kvalitet, når det gælder digital produktsikkerhed, siger Gert Læssøe Mikkelsen.

Projektet samler 20 virksomheder, der er i gang med eller har planer om at udvikle digitale produkter. Ti af virksomhederne har IoT-erfaring i forvejen, mens de ti andre er helt uden erfaring med IoT-produkter og dermed også digital produktsikkerhed. Der er nemlig behov for viden om, hvor langt danske virksomheder er, og hvordan de andre kommer med. Erfaringerne deles blandt andet gennem et screeningsværktøj og gennem udbredelse af ny viden om internationale certificeringer. Noget som kommer til at fylde mere og mere for danske virksomheder.

IoT Week har fokus på cybersikkerhed

Gert Læssøe Mikkelsen deltager som taler på den internationale konference IoT Week, som finder sted den 17-21. juni i Musikhuset i Aarhus.

På konferencen vil danske og udenlandske forskere og erhvervsfolk diskutere den seneste udvikling indenfor cybersikkerhed, virkningen af databeskyttelsesbestemmelserne på europæisk plan og meget mere. Konferencen undersøger også, hvordan forskningen kan være med til at udvikle en bedre risikoidentifikation og forebyggelse, samt nye modeller for certificering og mærkning af sikkerhed og privatliv.

- lb