Danske virksomheder er ikke rustet mod databedrageri

Danske virksomheder er ikke rustet mod databedrageri

Når de kriminelle i cyberspace slår til, er høj databeskyttelse alfaomega. Men en ny rapport fra data- og analysevirksomheden Experian viser, at kun 8 procent af de danske virksomheder er optimalt rustet til opgaven

I dag hænger truslen om databedrageri som en tung sky over erhvervslivet, og det stiller høje krav til beredskabet.

En ny undersøgelse foretaget blandt 900 virksomheder i Europa, Mellemøsten og Afrika (EMEA) har derfor taget temperaturen på virksomhedernes evne til at beskytte deres forretning mod databedrageri. Og den står højt på dagsorden: For hele 85 procent er sikring mod databedrageri faktisk en absolut topprioritet.

Under 10 procent er optimalt rustet

Men resultaterne indikerer også, at mange virksomheder ikke er rustet til den stigende trussel. For selvom 2 ud af 5 (41 procent) mener at have defineret deres indsats mod databedrageri, vurderer i gennemsnit kun 14 procent, at de er optimalt rustet mod angreb. For danske virksomheder er tallet helt nede på 8 procent.

- Set med danske briller virker det tal alarmerende. Særligt når flere af de lande, vi ofte sammenligner os med, ligger højere. Jeg tror nu, at kulturelle strømninger og en vis portion dansk ydmyghed spiller ind. Det er min oplevelse, at vi herhjemme faktisk er langt i forhold til at forebygge databedrageri, siger Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør i Experian.

Investeringsvilje viser vej

Bo Rasmussen er dog ikke i tvivl om, at der er plads til forbedring. Undersøgelsen indikerer da også, at der er opgraderinger på vej.

Knap 65 procent har planer om at investere i ny teknolog til bekæmpelse af databedrageri inden for de næste 12 måneder, og kompetenceopbygning står også højt på listen. Kigger man lidt længere ud i horisonten har mange virksomheder allerede øremærkede budgetter til investering i konkrete teknologier som single access-platforme (55 procent), robotteknologi (54 procent) samt AI/maskinlæring og integrerede rapporteringsmoduler (51 procent).

- Det er positivt, at man på den korte bane er optaget af at opgradere menneskelige ressourcer, men især investeringerne i teknologi vil have stor betydning for ens evne til at beskytte sig. I sidste ende er det et kapløb mod forbryderne, og man kan, groft sagt, ikke ansætte sig ud af det alene. Omfanget og udfordringerne er simpelthen for store, lyder vurderingen fra Bo Rasmussen.

Kundeflugt er den største frygt

Når bedragerisagerne i milliardklassen rammer, spreder det frygt som ringe i vandet - også blandt danske virksomheder:

- Vi har efterhånden, flere gange, været vidne til at det sker, også i Danmark. Og selvom sagerne inden for landets grænser hidtil har været i lidt lavere skala end de største internationale sager, så er truslen reel. Og det kommer til at ske igen, siger Bo Rasmussen.

Ifølge undersøgelsen er det især frygten for kundetab, der fylder ude i virksomhederne - hele 34 procent angiver kundetab som den største konsekvens ved databedrageri. Høje gendannelsesomkostninger og tabt indtjening ligger også i toppen sammen med risikoen for at blive sagsøgt i kølvandet på et angreb.

Til gengæld er det under 20 procent af virksomhederne, der nævner dårligt omdømme som en faktor. Og det overrasker:

- Jeg ville have forventet, at det fyldte mere. Men jeg tror, det handler om, at image ikke er så målbart som for eksempel tabt indtjening eller et sagsanlæg. Men lider ens image et knæk, smitter det jo direkte af på bundlinjen, så det er jo en kæmpe trussel. Vi ser jo faktisk også, at flere og flere virksomheder - også herhjemme - netop arbejder strategisk med datasikkerhed som en del af deres positionering i markedet, slutter Bo Rasmussen.

- lb