Danske virksomheder skal blive langt bedre til at håndtere hackerangreb og cybertrusler

Danske virksomheder skal blive langt bedre til at håndtere hackerangreb og cybertrusler

Cybersikkerhedsfirmaet Check Point har netop afholdt deres årlige datasikkerhedskonference på Christiansborg. Forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen, formand for SIRI-kommissionen Ida Auken og CIO Tom Christensen fra Total var blandt de mere prominente personligheder inden for politik og erhvervsliv, der alle var samlet for at adressere og diskutere IT-sikkerhed

Budskabet ved Check Points årlige sikkerhedskonferencen i Fællessalen på Christiansborg var soleklart: hackerangreb og trusler fra cyberspace skal tages alvorligt og danske virksomheder skal blive bedre til at forebygge og håndtere dem. I løbet af dagen diskuterede politikere og erhvervsfolk, hvordan vi skaber større opmærksomhed omkring vigtigheden af IT-sikkerhed, og der blev åbnet op for debat og refleksion omkring, hvordan det høje trusselsniveau bør håndteres.

Forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen lagde fra land med et oplæg om trusler i cyberspace. I sin tale lagde han i særlig grad vægt på mere åbenhed og debat mellem Forsvarets Efterretningstjeneste og virksomheder, da det er en forudsætning for at kunne håndtere hackerangrebene. Forsvarsministeren står med ansvaret for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste og sagde til konferencen:

”Nogle gange får jeg indtryk af, at alle synes, at Center for Cybersikkerhed skal dele al den viden de har, mens de private virksomheder ikke er interesseret i at dele deres viden. De danske virksomheder griber dog situationen helt forkert an, da åbenhed og debat er vejen frem, hvis vi skal løse problemerne. Den barriere er vi nødt til at overvinde, for hvis vi skal lykkes, så skal vi få alle til at spille sammen.”

Danske virksomheder er sårbare overfor hackerangreb

Generelt var indtrykket fra konferencen, at niveauet for sikring mod cybertrusler langt fra matcher det høje trusselsniveau, der eksisterer i dag. Det betyder, at danske virksomheder er sårbare overfor angreb, hvilket vi senest har set med bl.a. cybertruslen, der fik store konsekvenser for Mærsk. Eksempler på cybertrusler og hackerangreb, der har ramt danske virksomheder, var et højaktuelt tema i forsvarsministerens tale, men i høj grad også i talerne fra formand for SIRI-kommissionen og IT-ordfører for Radikale Venstre, Ida Auken, samt Tom Christensen, CIO for Total.

Som afslutning på konferencen, blev der afholdt en debat med blandt andre Ida Auken, Tom Christensen fra Total, Peter Juel Jensen fra Venstre samt Country Manager for Check Point, Lars Hermind. Her blev der diskuteret, om bedre uddannelse og evt. lovgivning samt billigere og mere tilgængelige statssupporterede løsninger er vejen frem. Der var delte meninger om, hvorvidt hackerangreb kan håndteres og forebygges på den måde, eftersom hackere altid vil forny sig og finde nye måder at infiltrere statslige- og virksomheders systemer. Lars Hermind, Country Manager for Check Point, udtalte følgende:

”IT-sikkerhed bliver uden tvivl en større del af virksomheders arbejdsgang, og det er tydeligt, at det ikke længere er et område, der kan tåle at blive negligeret. Seriøse virksomheder og organisationer kan ikke vente på statssupporterede løsninger. Derfor håber vi at årets sikkerhedskonference kan være med til at sætte skub i de danske virksomheder og dermed skabe opmærksomhed omkring vigtigheden af IT-sikkerhed i erhvervslivet såvel som hos de indflydelsesrige politikere”

- lb