Kendt hacker afsløret efter 7 år
Billede leveret af Check Point

Kendt hacker afsløret efter 7 år

Flere landes regeringer og virksomheders hjemmesider, herunder danske, har siden 2013 været udsat for hacktivism fra en hidtil ukendt person, der har gået under aliasset 'VandaTheGod'. Nu har cybersikkerhedsfirma afsløret identiteten bag hackeren og sat en stopper for angrebene efter denne efterlod flere spor på Sociale Medier

I flere år har en hidtil ukendt hacker, kaldet 'VandaTheGod', hærget og målrettet tusindvis af angreb mod flere regeringers officielle hjemmesider, bl.a. den amerikanske, brasilianske, og argentinske. Flere virksomheders hjemmesider er ligeledes blevet angrebet, herunder en række danske.

Check Point Software Technologies skriver i en ny rapport, at de har afsløret identiteten bag hackeren. Gennem grundig efterforskning af VandaTheGods aktiviteter og ageren på især Sociale Medier har det været muligt at kortlægge hackerens sande identitet.

VandaTheGod motivation har i første omgang været hacktivisme, hvor politiske budskaber er blevet spredt online, bl.a. som følge af hackerens stærke mistro til regeringer. Dette er gjort ved brug af webgraffiti, også kaldet defacement, hvor hackeren erstatter indholdet på hjemmesider med indhold, der både spreder politiske budskaber og viser, hvem der står bag angrebet. Efterfølgende har hackeren dog udvidet sine aktiviteter til også at stjæle kreditkortoplysninger og lække personlige legitimationsoplysninger på diverse hjemmesider.

Blev afsløret via de Sociale Medier

VandaTheGod har flittigt anvendt Sociale Medier, især Twitter, til at dele sine angreb og resultater med offentligheden. På Facebook og Twitter er der siden 2013 postet billeder og retweets, som over de sidste syv år har efterladt spor, som eksperter fra Check Point nu har kunne opspore.

Check Points blog, forklarer eksperterne bag afsløringen i detaljer, hvordan de ved at tracke aktiviteterne på Sociale Medier, har fundet frem til VandaTheGods sande identitet.

Meldt til relevante myndigheder

Check Point har videregivet informationen til relevante myndigheder, som nu vil tage sig af sagen. Profilerne på de sociale medier findes stadigvæk, selvom der ikke er blevet offentliggjort nogen opslag eller tweets siden slutningen af 2019.

VandaTheGod er et eksempel på, at hvad der i første omgang kan anskues som harmløs hacktivisme kan føre til mere alvorlig kriminalitet som salg af kreditkortoplysninger og legitimationsoplysninger. Hovmod førte dog også til, at identiteten bag VandaTheGod nu er fundet.

- lb