Over 100.000 kontoransatte kan være ramt af hackerangreb

Over 100.000 kontoransatte kan være ramt af hackerangreb

Ny rundspørge om IT-sikkerhed viser, at 1 ud af 12 kontoransatte har været udsat for et hackerangreb inden for det seneste år. Dermed indtager Danmark førstepladsen, som det land i Norden, hvor den højeste andel har fået deres computer kompromitteret

Otte procent af danske kontoransatte har været ramt af en virus, udsat for phishingangreb eller på anden måde fået deres computer hacket i løbet af de seneste 12 måneder. Det fremgår af en ny rundspørge, som den amerikanske teknologivirksomhed HP Inc., der bl.a. producerer PC’er og printere, har lavet i Danmark, Sverige og Norge.

Under nedlukningen i foråret estimerede Dansk Erhverv, at op mod 1,4 millioner danskere eller næsten halvdelen af arbejdsstyrken havde arbejdet hjemme, hvilket i langt de fleste tilfælde foregår på en computer. Med brud på sikkerheden hos mere end hver 12. medarbejder svarer det potentielt til, at over 100.000 danske kontoransatte har været ofre for hackerangreb.

Generelt viser HP’s globale trusselsrapport, at antallet af hackerangreb har været stigende under coronapandemien samtidig med, at de også er blevet mere sofistikerede. Især phishingangreb forklædt som fakturaer har været et af hackernes favoritmetoder til at skaffe sig adgang til og tage kontrol med de ansattes enheder for at franarre virksomhederne forretningskritiske oplysninger.

”Vi ser desværre, at rigtig mange danskere bliver ofre for simple phishingangreb. Det sker ofte på hjemmekontoret, hvor de ansatte ikke har den samme beskyttelse og opmærksomhed som på arbejdspladsen. Derfor bør virksomhederne have indbygget sikkerhed for øje, når de investerer i nye enheder til medarbejderne. Samtidig er det naturligvis også vigtigt, at kontoransatte er ekstra årvågne, så de ikke ufrivilligt giver hackerne adgang,” siger Peter Møller Kristensen, adm. direktør i HP Danmark.

Danmark hårdest ramt i Norden

HP har også spurgt ansatte i resten af Norden om, de har oplevet brud på sikkerheden. Her svarer 4 procent af svenskerne og 6 procent af nordmændene, at de har været udsat for virus eller offer for hackerangreb det seneste år. Dermed indtager Danmark en uheldig førsteplads, som det land i Norden med den højeste andel af angreb per ansatte.

Derudover viser undersøgelsen også, at danskerne er dårligere til at få installeret nødvendige sikkerhedsopdateringer. I Danmark svarer hele 54 procent, at de altid eller nogle gange udsætter sikkerhedsopdateringer, når de bliver påmindet, mens det kun gælder for 38 procent i Sverige og 26 procent i Norge.

”Vi kan ud fra undersøgelsen se, at vi danskere er mere tilbøjelige til at udsætte sikkerhedsopdateringer end vores nordiske naboer, og det er en ærgerlig tendens. Ved ofte at udskyde risikerer vi at åbne en bagdør ind til virksomhedens digitale forsvar. Hackere formår at udnytte selv små fejltagelser, så vi må ikke gøre det nemmere for dem.” siger Peter Møller Kristensen.

Om undersøgelsen

Norstat har på vegne af HP gennemført en kvantitativ online spørgeskemaundersøgelse blandt 1001 danskere i den arbejdsdygtige alder (mellem 18-64 år), som har angivet, at de arbejder hele dagen eller noget af dagen bag en computerskærm. Data er indsamlet fra 22. juni – 29. juni 2021. I alt er der adspurgt 3514 ansatte i Sverige, Norge og Danmark. Kantar Sifo har foretaget undersøgelsen i Sverige og Responsanalyse i Norge.

- lb