Sådan bliver trusselsbillede i 2020

Sådan bliver trusselsbillede i 2020

Check Point har pudset krystalkuglen og kommer her med deres bud på, hvilke angreb og tendenser, der påvirke cybersikkerheden i 2020. Angreb rettet mod regeringer, kritisk infrastruktur og højprofilerede virksomheder forventes at eskalerer og stige væsentligt i takt med de internationale spændinger mellem USA og Kina øges

Check Point Software Technologies har lige landeret deres bud på, hvordan it-trusselsbillede kommer til at ud i 2020. Forskere fra Check Point har undersøgt, hvilke tendenser og typer af angreb de mener, vi kommer til se på et større globalt plan i det nye år, og hvilke konkrete typer af hackerangreb som vil dominere trusselsbilledet det kommende år.

- Vi kan ikke længere forsvare os ved hjælp af traditionelle sikkerhedsmodeller. Hvert år bliver hackerangreb mere sofistikeret og antallet af angreb vil fortsætte med at stige. Når vi opdager truslen i dag, er skaden allerede sket. Man er derfor nødt til at følge med udviklingen, og automatisk blokere disse avancerede nye femte generationsangreb og forhindre dem i at forstyrre de systemer vi er afhængige af. Det kan kun gøres ved at bruge de rigtige og nyeste Gen V sikkerhedsværktøjer, der kombinerer trusselsforebyggelse i real tid, delt intelligens og avanceret beskyttelse på tværs af alle netværk, cloud- og mobilinstallationer, siger Gil Shwed, stifter og administrerende direktør hos Check Point.

Check Points globale forudsigelser for 2020:

  1. Ny cyberkrig eskalerer - Det forventes, at der vil ske en lang række virtuelle angreb, som et resultat af, at vestlige og østlige magter i stigende grad adskiller deres teknologier og intelligens. Den igangværende handelskrig mellem USA og Kina og adskillelsen af de to enorme økonomier er en klar indikator på dette. Cyberangreb vil i stigende grad blive brugt som digital konfliktførelse i krigsøjemed mellem mindre lande, som er finansieret og igangsat af store nationer, der ønsker at konsolidere og udvide deres i forvejen store indflydelse.
  2. Fake news 2.0 ved valget i USA i 2020 - Ved det amerikanske valg i 2016 startede AI-baseret forplantning af fake news. Politiske modstandere gjorde enorme fremskridt ved at gøre brug af særlige nedsatte arbejdsgrupper, der skabte og spredte falske nyheder, med henblik på at underminere støtten til deres modstandere. Kandidater til det kommende amerikanske valg kan forvente, at oversøiske grupper allerede har foretaget og gennemfører planer om at påvirke valget i 2020.
  3. Angreb mod forsyningsselskaber og kritisk infrastruktur vil fortsat stige - Forsyningsselskaber såsom strøm og vandistributionsinfrastrukturer er fortsat et oplagt offer for cyberangreb. I år har amerikanske og sydafrikanske forsyningsselskaber allerede været ramt og flere selskaber vil rammes i 2020. I mange tilfælde lider disse selskaber under forældet teknologi, der gør dem sårbare overfor hackere, som nemt kan omgå systemet og overtage styringen. Opgradering af deres systemer øger risikoen for et nedbryd, hvilket kan være kritisk for strøm- og vanddistributionsinfrastrukturer, og derfor er teknologien fortsat forældet. Cybersikkerheden i den kritiske infrastruktur er noget som der bør investeres betydeligt mere i det kommende år.

Konkrete typer angreb vi vil se mere af i 2020:

  1. Målrettede ransomware angreb vil stige - I 2019 blev ransomware i stigende grad målrettet mod specifikke virksomheder, lokale myndigheder og sundhedsorganisationer. Hackerne bruger tid på at indsamle intelligente oplysninger på deres ofre for at sikre, at de kan forårsage maksimal skade, og skalere løsepengene op i overensstemmelse hermed. Denne type angreb er blevet så ødelæggende, at FBI har ændret sin holdning til at betale løsepenge: De anerkender nu, at virksomheder i nogle tilfælde er nødt til at evaluere muligheden for at beskytte deres aktionærer, ansatte og kunder og derfor er nødsaget til at betale løsepengene. Dette vil føre til en stigning i organisationer, der tegner forsikringspolitikker mod ransomware, hvilket vil øge hackernes krav til løsepenge yderligere.
  2. Phishing-angreb vil i stigende grad ramme nye platforme - Mens e-mail fortsat er den største angrebsplatform for phishing-angreb, bruger cyberkriminelle også en række andre indgange til at narre deres ofre til at opgive personlige oplysninger, loginoplysninger eller til at sende penge. De bruger i stigende grad SMS-angreb til at ramme ofrenes mobiler eller meddelelser på sociale medier og spilleplatforme, med henblik på at franarre dem deres følsomme oplysninger.
  3. Ondsindet malware rettet mod smartphones stjæler vores kortoplysninger - Første halvår af 2019 bød på en stigning på 50% i angreb fra den såkaldte 'mobile banking malware', sammenlignet med 2018. Malwaren kan bruges til at stjæle betalingsdata, legitimationsoplysninger og midler fra ofrenes bankkonti, og nye versioner er nu tilgængelige til udbredt distribution til alle, der er villige til at betale udviklerne af malwaren.

- lb