Shop med omtanke under Black Friday, og undgå online svindel

Shop med omtanke under Black Friday, og undgå online svindel

Hvis man skal pege på en højtid for hackere og andre cyberkriminelle, så er Black Friday et godt bud. Forbrugsfesten begynder fredag den 23. november i butikkerne, men i høj grad også online, hvor cyberkriminelle er ude på at snyde og bedrage købeglade forbrugere. Få 5 gode råd til en sikker Black Friday

Selvom Black Friday er et amerikansk fænomen, så har danske butikker og forbrugere taget traditionen til sig i stor stil. Black Friday er den største enkeltstående handelsdag i Danmark. Omsætningen har slået rekorder de seneste år, hvor butikker omsætter for mere end 2 milliarder kroner denne dag alene ifølge NETS. Det kan man kalde for noget af en forbrugsfest, men som IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender tidligere har advaret om, så er der også ubudne gæster til festen. Det er cyberkriminelle, som lægger fælder ud, og de tjener styrtende med penge.

Tag nu svindel via falske mails. Bitdefenders undersøgelser viser, at antallet af fup-mails stiger med 10 procent i løbet af Black Friday over hele verden. Ofte opfordrer disse mails modtageren til at klikke på et ondsindet link eller udfylde formularer med betalingsoplysninger - såkaldt phishing:

“Phishing er en yderst populær metode. De kriminelle forsøger at stjæle brugernavne, adgangskoder og kreditkortoplysninger, og mange bagmænd har specialiseret sig i at lægge disse fælder ud. De er dygtige og kreative, og de får mails til at ligne noget, forbrugeren kender i forvejen,” siger Adrian Liviu Arsene, der er sikkerhedsekspert hos Bitdefender.

Falske hjemmesider er også populære til at begå phishing. På samme måde som de falske mails, så er hensigten at lokke oplysninger ud af forbrugeren. Hjemmesiderne kan også have populære produkter til salg til fantastiske priser, som forbrugeren køber og betaler for, men varerne bliver aldrig sendt, forklarer Adrian Liviu Arsene.

Bitdefender kommer med 5 gode råd til en sikker Black Friday online:

  1. Vær sikker på, at hjemmesiden har en HTTPS-forbindelse – logoet med den grønne lås i browserfeltet – da det garanterer, at forbindelsen mellem bruger og sælger er krypteret, og at sælger er legitim.
  2. Undgå offentlige WiFi-netværk i forbindelse med online handel. Kriminelle sætter nemt et tilsyneladende uskadeligt hotspot op, men hvis man bruger det under shopping, kan kreditkortoplysninger blive synlige for bagmændene.
  3. Brug et kreditkort i stedet for debetkort. Kreditkortet trækker først penge efter nogle dage, hvor debetkortet ofte trækker beløbet med det samme. Det giver lidt længere tid til at opdage eventuelt snyd og annullere en online handel.
  4. Sørg for at have en god og opdateret sikkerhedssoftware med anti-phishing og anti-fraud-funktioner installeret på alle enheder, der shoppes fra. Programmet hjælper med at opdage falske hjemmesider og fup-mails.
  5. Modtager man en mail med et tilbud, der er for godt til at være sandt, så er det meget muligt også tilfældet. Vær særligt opmærksom på uopfordrede mails, som pludselig dukker op i indbakken.

- lb