Sikkerheden i digitale forsyningskæder bekymrer SMB'er
Leif Jensen, CBO og nordisk direktør hos ESET

Sikkerheden i digitale forsyningskæder bekymrer SMB'er

De fleste SMV'er mener, at alle i deres forsyningskæde har et ansvar for høj sikkerhed, men er også bekymrede for, at mangel på samme kan bringe deres forretning i fare. Først når der er tillid til forsyningskædens sikkerhed, kan virksomheder vokse og innovere. Det viser en ny rapport fra ESET

Del artiklen på

Tre ud af fire nordiske virksomheder i SMV-segmentet har med succes benyttet sig af de teknologiske fremskridt til at udvikle nye forretningsmodeller og vokse deres forretning. Her har mange udvidet deres forretningsmodeller – eller skabt helt nye – ved at blive en del af digitale forsyningskæder, der breder sig ud over flere virksomheder. Ved at samarbejde og dele data med hinanden kan de levere helt nye ydelser og services til glæde for kunderne. Men hvert nyt led i den digitale forsyningskæde øger samtidig den potentielle sikkerhedsrisiko.

 

Dét ved SMV’erne, og det bekymrer dem. Mens knap otte ud af 10 nordiske SMV’er (77 pct.) mener, at alle i forsyningskæden har et ansvar for at forbedre deres egen it-sikkerhed og modstandskraft overfor cyberangreb, så er lidt flere (79 pct.) bekymrede over, at deres egen manglende investeringer i it-sikkerhed kan bringe andre i forsyningskæden i fare.

 

Det viser en rapport fra it-sikkerhedsvirksomheden ESET, der har undersøgt, hvordan det - ifølge 1.200 it-sikkerhedsbeslutningstagere - står til med sikkerheden i små og mellemstore virksomheder i Norden og Europa. Her har ESET undersøgt, hvordan sikkerhedslandsskabet ser ud hos SMV’erne, der skal begå sig i en stadig mere digitaliseret verden, og hvad det betyder for virksomhedernes syn på deres egen it-sikkerhed.

 

Der er god grund til virksomhedernes bekymring

 

82 pct. har de seneste 12 måneder oplevet eller handlet på indikationer på sikkerhedsbrud, og er altså bekendt med de udfordringer, der er ved at tage del i en digital forsyningskæde. Samtidig peger 71 pct. på, at deres investering i it-sikkerhed ikke har holdt trit med ændringerne i deres driftsmodeller (f.eks. øget hybridarbejde) og kun en håndfuld (6 pct.) føler, at de er godt rustet til at holde de it-kriminelle fra døren i løbet af de næste 12 måneder.

 

”Det er selvfølgelig ærgerligt at se, at så mange virksomheder ikke føler, at deres it-sikkerhed holder trit med truslen. Specielt når hele 77 pct. udtrykker, at effektiv it-sikkerhed giver dem tillid til at vokse og innovere. På trods af, at pandemien og krigen i Ukraine har ført til øgede investeringer i it-sikkerhed for syv ud af 10 virksomheder (70 pct.), er alt for mange virksomheder bekymrede for at anvende de teknologiske fremskridt fuldt ud, når de ikke mener, at de kan levere et tilstrækkeligt cyberforsvar. Vores nordiske virksomheder har brug for at kunne sikre de digitale forsyningskæder for at kunne opnå den vækst, de gerne vil se,” siger Leif Jensen, der er CBO og nordisk direktør hos ESET.

 

Mens tab af kundernes tillid og de økonomiske konsekvenser ved et cyberangreb selvfølgelig står højt på virksomhedernes liste over bekymringer, så er de mindre virksomheder afhængige af at kunne indgå i sikre digitale forsyningskæder.

 

”I takt med, at de digitale økosystemer vokser i både størrelse og udbredelse er det altafgørende, at virksomhederne kan stole på, at de samarbejdende virksomheder tager deres egen - og dermed alles - sikkerhed alvorligt. I fremtiden bliver det et vigtigt konkurrenceparameter, at man kan påvise, at man evner at beskytte sig selv, sine kunder og sine samarbejdspartnere bedst muligt.” udtaler Leif Jensen.

 

Om undersøgelsen

 

I undersøgelsen SMV Digital Security Sentiment Report 2022 har ESET spurgt 1.212 beslutningstagere indenfor it-sikkerhed i små og mellemstore virksomheder – herunder 100 fra Norden, som dækker danske, svenske, norske og finske virksomheder. Virksomhedernes størrelse går fra 25-499 medarbejdere. I undersøgelsen har ESET studeret, hvordan sikkerhedslandsskabet ser ud i virksomhederne efter de seneste års betydningsfulde begivenheder, og hvordan det har gjort indtryk på deres måde at drive sikkerhed på.

 

- lb