1Gbit/s på mobilnettet fra Telia

1Gbit/s på mobilnettet fra Telia

Danmark har rundet en teknologisk milepæl. For første gang har danske mobilkunder nu adgang til en internethastighed, der har rundet den magiske grænse på 1.000 Mbit/s. I første omgang har Telia åbnet for 1.000 Mbit/s i København

Af Lars Bennetzen

København vil dog ikke være alene med den svimlende hastigheder. Telia er hastigt på vej med de høje hastigheder i flere byer. Det er dog stadig kun en lille håndfuld mobiltelefoner, der overhovedet understøtter så høje hastigheder.

"1.000 Mbit/s i mobilnettet er en vigtig milepæl. Den symboliserer, hvor hurtigt det går med den digitale udvikling i disse år", siger teknologidirektør i Telia Danmark, Henrik Kofod.

"I 2016 gennemførte vi i Telia den første vellykkede 5G-test i Europa. Siden da har vi haft fuld fokus på fremtidens teknologier. Det gælder selvfølgelig 5G og IoT, men også videreudvikling af 4G-teknologien, hvor vi altså nu har rundet 1.000 Mbit/s i et almindeligt åbent og kommercielt miljø", uddyber Henrik Kofod.

Kun få mobiler kan være med

Selvom det betyder en bedre mobiloplevelse for den enkelte Telia-kunde, understreger Henrik Kofod dog, at man ikke som enkeltperson skal forvente at kunne foretage en måling, der runder den magiske grænse.

"Først og fremmest er 1.000 Mbit/s en nærmest vanvittig hastighed til en mobiltelefon, der sjældent bruger mere end 3-4 Mbit/s, når det går rigtig højt. Der er i dag kun en lille håndfuld modeller, der overhovedet understøtter så høje hastigheder som 1000 Mbit/s", siger han.

Første mast er åben – flere er på vej

"Milepælen i dag skal ses i lyset af, at mobilteknologi er en såkaldt delt resurse. Det vil sige, at de mobilkunder, der er koblet på samme mast deles om mastens samlede kapacitet. Derfor giver det på nuværende tidspunkt også kun mening at opgradere til 1.000 Mbit/s på master, hvor rigtig mange mennesker er på nettet samtidig", forklarer Henrik Kofod.

I første omgang er der åbnet for 1.000 Mbit/s på en enkelt mast, der er placeret i en sidegade til Kongens Nytorv i København. Men flere opgraderinger er på vej både i København og andre af landets største byer.