5G kan bringe teleudbyderen ind i cloud-verdenen
Shakur Ayyar, GM for VMwares Telco Business Unit ser store muligheder for 5G hos teleudbyderne. Foto: Lars Bennetzen

5G kan bringe teleudbyderen ind i cloud-verdenen

5G-teknologien er hastigt på vej, og udover at giver høje hastigheder på datanetværket, så kan den også flytte den traditionelle teleudbydere over i cloud-verdenen, hvilket er nødvendigt mener ekspert som IT-Reload har snakket med

Den nye netværksteknologi, 5G, handler om meget andet end blot at levere bedre hastigheder til mobiletefoner på netværket. Den er væsentlig for industriel IoT og ikke mindst for autonome enheder, der skal arbejde i real tid.

Men 5G er også en faktor der kommer til at betyde meget for teleudbydernes fremtid på kommunikationsmarkedet. IT-Reload mødtes med Shekar Ayyar, EVP Strategy & Corporate Development og General Manager for VMwares Telco Business Unit, under den årlige messe for alt omkring mobilindustrien, Mobile World Congress 2019, og spurgte ham om 5Gs rolle for teleudbyderne.

- Her hos VMware ser vi 5G som en måde hvorpå teleudbyderne kan blive en vigtig brik i hele cloudøkonomien. 5G er den teknologi der kan sikre at de kommer til at spille en rolle der, forklarer Shekar Ayyar til IT-Reload.

Han mener så også at det er nødvendigt, for teleudbyderne når det kommer til den stadig vigtigere cloud-teknologi, så har han ikke for alvor set at teleudbyderne har spillet nogen som helst signifikant rolle der.

Teleudbyderen skal med på cloud

- Der er f.eks. ingen der snakker om AT&T som cloud-udbyder, eller Verizon. Og det er en hastig voksende økonomi. Men 5G-teknologien giver netop teleudbyderne den mulighed – at komme med på cloud-økonomien, pointerer Shakar Ayyar.

Det er ikke mindst på grund af, at 5G er en konvergensteknologi, der bringer to verdener sammen. For selvom 5G nok er en trådløs teknologi, så den i stand til at lukke gabet mellem trådløse og kablede teknologier.

- Og hos teleudbyderen vil den bringer it- og forretningsydelser samt netværket sammen, siger Shekar Ayyar.

Men selvom 5G lyder som en god ting, og noget som teleudbyderne bare skal se at komme i gang med at implementere, så advarer Shekar Ayyar mod tre forskellige risici som udbyderne skal være opmærksomme på.

For det første er der en risiko for økonomien. Det er dyrt at købe de nødvendige licensbånd og båndbredde kan gå hen og blive ret dyr, og samtidig mener han også at det kan være ret dyrt at lave en operationelt netværk.

Den anden ting som han rejser opmærksomhed om er, at 5G-teknologien har en tendens til at koble sig op mod en enkelt udbyder, og han betragter det som en risiko, hvis man bliver for afhængig af en enkelt udbyder.

- Her bør man tænke sig om en ekstra gang, for uanset hvad partneren hedder, Huawei, Nokia eller Cisco, så bør man ikke være alt for afhængig af en enkelt teknologi-partner, siger Shekar Ayyar.

Den tredje risiko er den cloud-teknologi vi kalder for public cloud. Det er en velkendt teknologi når vi snakker om datacentre, men det er endnu stort set en ukendt teknologi når vi snakker om edge computing.

- Det er også en ukendt faktor hvad de store cloududbydere vil gøre for at sikre deres forretning. Virksomheder som Amazon, vil de satse på at blive det næste edge-firma, den næste telco eller måske det næste mediefirma? Det er den tredje risiko, eller ubekendte, som 5G bringe med sig, og som vi skal forholde os til, fremhæver Shekar Ayyar.

5G har muligheder og risici

Men hvor der er risici er der også måder at modgå dem på, og en af de ting som teleudbyderne skal sigte mod, er en cloud-lignende infrastruktur.

- Det vil hjælpe med til at løse en masse af de udfordringer som teleudbyderne står overfor. Den vil give fordele omkring udrulning af tjenester og ydelser og så vil den gøre din virksomhed agil, siger Shekar Ayyar.

Hvis teleudbyderne er opmærksomme på de udfordringer, så vil de også kunne se, hvordan de kan udnytte kapaciteten i public cloud, og bruge den til et samarbejde i stedet for at blive skræmt af public cloud.

- Fremtidens applikationer vil kræve kapacitet fra både de traditionelle datacentre og fra 5G-verdenen, og den type løsning vil sikre at teleudbyderne vil være konkurrencedygtige i fremtiden, siger Shekar Ayyar og slutter:

- 5G har muligheder og risici. Men hvis du vælger en cloud-lignende model for distribution, så vil du kunne undgå mange af de mere risikable elementer, og du kan blive en ledende serviceudbyder.