5G-udrulningen skrider frem - men ikke hurtigt nok, hvis man spørger forbrugerne

5G-udrulningen skrider frem - men ikke hurtigt nok, hvis man spørger forbrugerne

5G-tilpasningen stiger hastigt, og mindst 300 mio. smartphone-brugere forventes at have adgang til 5G i 2021. Men 70 pct. af forbrugerne efterspørger mere innovation, viser en ny rapport, og det bør være en øjenåbner for branchen, ifølge Ericssons danske landechef. For 5G-brugere er indendørs dækning dobbelt så vigtig som hastighed

Del artiklen på

Det hurtige 5G-netværk vinder indpas verden over, men der er stadig et stykke vej, før forbrugerne for alvor tager det nye netværk til sig. Det viser en ny stor undersøgelse fra Ericsson, som har undersøgt forbrugernes oplevelse af 5G-netværket indtil nu, og hvilke faktorer, der spiller ind ift. til at få netværket til at vokse.

Undersøgelsen peger bl.a. på manglende innovation som en afgørende faktor, der er med til bremse udbredelsen af det nye netværk. 70 pct. af de adspurgte er utilfredse med udvalget af innovative tjenester og forventer nye apps, der drager fordel af det hurtige 5G-netværk. Der ligger med andre ord et uudnyttet potentiale, som virksomhederne bør tage til efterretning.

"Nu hvor 5G-infrastrukturen er ved at blive rullet ud, får virksomheder i sektoren mulighed for at investere yderligere i innovation. Det betyder, at vi kan få udviklet nogle produkter og tjenester, der kan sætte skub i tingene og få 5G-økosystemet til at vokse både globalt og her i Danmark. Det er en klar forventning fra forbrugernes side," siger Niclas Backlund, landechef i Ericsson Danmark

Indendørs dækning vigtigere end hastighed

Når det kommer til den generelle tilfredshed med 5G-netværket, viser undersøgelsen også, at forbrugerne prioriterer 5G-dækningen indendørs, fx i hjemmet eller i butikker, højere end både hastighed og batterilevetid. Det skyldes i høj grad pandemien, som har betydet, at forbrugerne har brugt langt mere tid derhjemme det seneste år.

"Et år med lockdowns og hjemmearbejde har betydet, at vi har brugt meget mere af vores tid i hjemmet, og mange forbrugere har derfor også fået deres første oplevelse med 5G-netværket indenfor. Hvis vi fortsat vil se mere hjemmearbejde i fremtiden, vil indendørs dækningen kun blive endnu vigtigere," siger Niclas Backlund.

I forlængelse af ovenstående viser undersøgelsen også, at forbrugerne så småt er begyndt at skifte WiFi ud med 5G. I gennemsnit svarer en ud af fem forbrugere, at de har reduceret deres WiFi-forbrug efter at have opgraderet til 5G.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 30.730 smartphone-brugere (hvoraf 4.025 var aktive 5G-brugere) i 26 lande og er dermed verdens største 5G-undersøgelse. Data er indsamlet i december 2020.

- lb