Dansk virksomhed skal udvikle fremtidens satellitbaserede 5G-netværk
Den danske satellitkommunikationsvirksomhed, GateHouse SatCom, har netop modtaget 1,8 millioner kroner i støtte fra Den Europæiske Rumorganisation, ESA, og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen i Danmark. Med støtten fortsætter GateHouse SatCom udviklingen af banebrydende software, som gør det muligt at udrulle satellitbaseret 5G-forbindelse i et globalt perspektiv
Del artiklen påKun ca. 10 procent af jordens overflade er dækket af landbaseret netværk, og behovet for dataadgang til lands, havs og i luften er stigende. Det har øget nødvendigheden af stærke netværk, der kan sikre en solid 5G-dækning - og her er satellitbaserede forbindelser i stor efterspørgsel.
Det mærker man hos satellitkommunikationsvirksomheden GateHouse SatCom, der er med helt fremme i udviklingen af software til fremtidens satellitbaserede 5G-netværk.
Nu har den Europæiske Rumorganisation, ESA, og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen netop støttet GateHouse SatCom med 1,8 millioner kroner til udviklingen af softwareløsninger til de såkaldte 3GPP NB-IoT NTN-standarder, som danner grundlag for fremtidens satellitbaseret 5G-teknologi:
- Vi er utroligt glade for samarbejdet med ESA og styrelsen, hvilket er en stor anerkendelse af vores arbejde med at udvikle teknologistandarder for mobilenheder og Internet of Things-tjenester, så små satellitter fremover kan bruges til at udbrede netværk, fortæller Per Koch, der er Business Development Manager hos GateHouse og uddyber:
- Konkret går projektet ud på at udnytte eksisterende teknologi fra landbaserede netværk i satellitter, så det er muligt at udbrede 5G-netværk til steder, hvor det landbaserede netværk via master eller kabler ikke kan række eller er utilstrækkeligt. Det vil blandt andet blive epokegørende inden for det maritime og logistiske område, hvor netværket kan benyttes til tracking og overvågning, mens det også kan blive et centralt værktøj i den grønne omstilling i forhold til globale klimamålinger.
Investeringen kommer fra en samlet pulje på 23 millioner kroner, som er blevet fordelt mellem fem danske rumvirksomheder, der er særligt udvalgt af ESA. Det er anden gang, at GateHouse SatCom modtager midler til projektet, som blev støttet med et tilsvarende beløb i 2019 og forventes at være på markedet inden for to år.
Nyt kraftcenter for Space teknologi i Nordjylland
Hele tre ud af fem virksomheder, der i år har modtaget støtte fra ESA og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, har base i Nordjylland, og ifølge Per Koch er koncentrationen af de såkaldte New Space-virksomheder ikke tilfældig. Regionen har nemlig de helt rette og unikke betingelser for at skabe banebrydende teknologier inden for rumområdet:
- Hvis man vil arbejde i spændingsfeltet mellem mobil- og rumindustrien, så er Nordjylland stedet. Historisk set har regionen gjort sig bemærket inden for mobilindustrien, hvorfra mange ansatte i de nordjyske New Space-virksomheder har deres baggrund. Samtidig er Aalborg Universitet et internationalt anerkendt universitet, der er specialiserede i uddannelser inden for det tekniske område og herunder blandt andet tele- og satellitkommunikation, siger Per Koch slutteligt.
Den stigende interesse for satellitbaseret 5G teknologi betyder, at GateHouse SatCom i de kommende år får et væsentligt større marked at servicere med viden og kompetencer i kraft af satellitkommunikationens potentiale på det globale marked.
- lb