Dataforbruget faldt i vinterferien

Dataforbruget faldt i vinterferien

Normalt trækker datatunge aktiviteter som streaming og gaming danskernes dataforbrug i vejret om aftenen, i weekender og i ferier. Men det har coronakrisen lavet om på. For første gang har dataforbruget i vinterferien været lavere end i ugen, der førte op til. Det viser en ny opgørelse fra teleselskabet 3

Danskernes dataforbrug har nået historiske højder under coronakrisen med store mængder hjemmearbejde, hjemmeskoling og et øget forbrug af datatunge fritidsaktiviteter, såsom gaming og streaming, fordi flere har opholdt sig hjemme.

Derfor har dataforbruget på hverdage ligget på niveau med weekenderne, og det har forandret det normale mønster, hvor bl.a. ferier og andre perioder med meget fritid tidligere kunne aflæses i netværket. Det ses tydeligt i teleselskabet 3’s opgørelse over kundernes dataforbrug i uge 7, der for store dele af landets vedkommende bød på vinterferie.

Sidste år, inden coronakrisen, steg dataforbruget i vinterferien 10 % sammenlignet med ugen forinden. Men i år ser billedet noget anderledes ud. Faktisk faldt dataforbruget 1 % i uge 7 sammenlignet med uge 6. Og det er helt usædvanligt.

”Normalt bliver der skruet op for forbruget af underholdningstjenester i ferierne, men i år kan vi se, at dataforbruget på fx Netflix, Disney+, TikTok og YouTube har været stort set uændret. Det er endnu et tegn på, at det højere forbrug af digitale tjenester, vi har vænnet os til under coronakrisen, er kommet for at blive. Til gengæld blev dataforbruget på Microsoft Teams halveret i uge 7, hvilket bl.a. har været med til at trække den anden vej,” siger Kim Christensen, der er netværksdirektør hos 3, og fortsætter:

”Selv om dataforbruget efterhånden ligger på et konstant højt niveau, som tidligere var forbeholdt spidsbelastningsperioder, kan netværket fint følge med. Med udviklingen går kun én vej. Det forbereder vi os bl.a. på med en komplet opgradering af vores 4G-netværk, sideløbende med udrulningen af 5G. Langt størstedelen af aktiviteten i netværket foregår nemlig på 4G, og det vil den fortsat gøre i en rum tid fremover.”

Tendenserne i 3’s netværk i vinterferien

  • I 2020 steg dataforbrug ca. 10 % fra uge 6 til uge 7.
  • I 2020 faldt dataforbruget ca. 1 % fra uge 6 til uge 7.
  • Normalt vokser dataforbruget i 3’s netværk ca. 40 % om året, men dataforbruget i uge 7 2021 var 57 % højere end i uge 7 2020.

- lb