Disse udbydere giver den bedste telenetværksoplevelse

Disse udbydere giver den bedste telenetværksoplevelse

Analysevirksomheden Tutela Technologies har netop udgivet sin seneste State of Mobile Experience-rapport med over 1,8 millioner hastighedsmålinger fra brugere i hele Norden

Vi danskere – og resten af Norden – kan godt være stolte af vores telenetværk. Det viser den seneste rapport fra analysevirksomheden Tutela Technologies, som har analyseret op imod 1,8 millioner hastigheds- og latency-tests fra almindelige smartphone-brugere i hele Norden i løbet af de seneste seks måneder.

Rapporten konkluderer, at smartphone-brugere i de nordiske lande stadig oplever nogle af de absolut bedste netværk, og alle fire lande er i top-20 globalt over lande med de bedste telenetværk.

I Norden giver Danmark og Norge de bedste samlede netværksoplevelser – det som Tutela Technologies definerer som ”Excellent Consistent Quality” – et samlet udtryk for, hvor ofte en forbindelse er god nok til netværkskrævende brug i stil med videoopkald i HD-kvalitet, streaming af 1080p-video eller online-spil mod andre, hvilket det er i henholdsvis 90,9 og 91,1 procent af tiden i Danmark og Norge. Omvendt vil du i Norge og Finland vil opleve den højeste median-downloadhastighed.

TDC scorer højest i Danmark

Danmark scorer også titlen som det land med den største andel af tests, som lever op til Core Consistent Quality”, en term for om netværksforbindelsen er tilstrækkelig til webbrowsing, sociale mediebesøg og SD-videostreaming, hvilket 97,7 procent af alle danske netværkstests gav udslag for.

I Danmark fastholdt TDC en føring over sine konkurrenter for både Excellent- og Core Consistent Quality, hvilket indikerer, at TDC-abonnenter i de fleste tilfælde af almindelig brug oftest får en forventet god oplevelse. TDC Danmarks ”Excellent Consistent Quality” var desuden den højeste blandt alle operatører i Norden.

Og forskellen er minimal mellem de forskellige danske teleudbydere, når det kommer an på hastigheder gode nok til webbrowsing, SD-videostreaming og brug af sociale medier. Mere end 97 procent af de målte test for alle fire netværk overholdt Core Consistent Quality-målestokken.

Forskellene er mere synlige i forbindelse med brugsscenarier med højere netværksforbrug såsom 1080p videostreaming eller gruppevideoopkald i HD-kvalitet, som Tutela måler ved hjælp af Excellent Consistent Quality-målestokken. Mens abonnenter hos alle fire netværk oplevede forbindelser, der var gode nok til ovenstående, var der stadig en betydelig afstand mellem fjerdepladsen Telenor og førstepladsen TDC på næsten 10%. Også TDC byder på den højeste mediandownloadhastighed og upload-hastigheder.

5G lader sig vente på sig

2020 blev spået som året, hvor udbredelsen af 5G for alvor skulle få fart på. 5G-udrulningen var i gang, og også en lang række smartphone-producenter udgav nye smartphones med 5G-support og til helt andre priser, end vi så året forinden.

”Sidste år så vi nogle få 5G-smartphones på markedet, og som havde priser langt over 13.000 kroner, hvilket er helt anderledes i dag, hvor smartphones med 5G-teknologi har en helt anden og langt mere tilgængelig pris,” siger Chris Mills.

Men alligevel lader 5G vente på sig. Corona-pandemien satte en stopper for nogle teleudbyderes udrulning, og Tutela Technologies’ rapport viser, at 90 procent af tiden, som forbrugere bruger på at være online i dag, stadig sker via 4G-teknologi. Det er til trods for, at de nyeste smartphones fra eksempelvis Apple og Samsung understøtter 5G, og billigere smartphones såsom Nokia-smartphones kommer også med 5G.

Dog forventes det, at 5G-teknologien – både i forhold til netværksdækning og i forhold til antallet af 5G-smartphones – vil se større udbredelse i 2021.

- lb