Dyre smartphones øger salget af brugte mobiler
Høje priser på nye telefoner har bragt salget af brugte smartphones op på det højeste niveau nogensinde. Flittig forbruger af brugt elektronik påpeger, at det handler om mere end blot økonomien

Dyre smartphones øger salget af brugte mobiler

Høje priser på nye telefoner har bragt salget af brugte smartphones op på det højeste niveau nogensinde. Flittig forbruger af brugt elektronik påpeger, at det handler om mere end blot økonomien

For fem år siden, da den nye iPhone 6 blev præsenteret, kostede den dyreste version 7.500 kroner. I dag koster den nyeste iPhone næsten 13.000 kroner op af lommen for at få den mest avancerede udgave med hjem. Hos de konkurrerende producenter er priserne for high end-telefonerne undergået samme udvikling. De højere priser gør udslag i salget af nye telefoner.

Hos den danske virksomhed GreenMind, som opkøber, restaurerer og videresælger brugt elektronik, er omsætningen fra maj til august mere end tredoblet i forhold til samme periode året før – fra cirka en halv million kroner i 2018 til 1,7 millioner kroner i år med en forventet omsætning for hele regnskabsåret på syv millioner kroner. Samtidig oplevede Apple en nedgang i iPhone-salget på 13 procent ved seneste kvartalsregnskab.

– Brugte telefoner udgør den langt største varegruppe i vores sortiment, og det er tydeligt at mærke, at flere danskere er blevet trætte af at bruge 10.000 kroner eller mere på de nyeste telefoner. Vi har aldrig solgt så mange brugte telefoner, som vi gør i øjeblikket. Udover økonomien er der også et voksende ønske om at leve et mere bæredygtigt liv med fokus på genanvendelse og cirkulær økonomi, siger Brian Funch, der er partner i GreenMind.

Tendensen bakkes op af landets største online salgssted af brugte ting og sager, DBA, hvor iPhone er et af de allermest søgte ord.

– Der er stor interesse for brugte mobiltelefoner på DBA. Lige nu har vi mere end 2.000 brugte iPhones til salg. Når en ny iPhone lanceres, giver det typisk en tredobling af iPhones til salg. Det stigende udbud gør, at priserne falder lidt. Så det kan man spekulere i, hvis man skal købe eller sælge, siger Tue Sø, Marketingchef ved DBA.

Aldrig mere nye telefoner

I produktionen af en ny smartphone bliver der brugt gennemsnitligt 55 kilo CO2. Og med over fire millioner nye smartphones hver eneste dag løber den samlede CO2-udledning op i astronomiske 80 millioner tons om året. Det er mere end Danmarks samlede udledning af CO2 på to år. Samtidig gemmer et ton smartphones på 130 kilo kobber, 3,5 kilo sølv og 340 gram guld, hvilket understreger fordelene i genanvendelse.

- lb