Guide: Vælg den rigtige mobil til dit barn

Guide: Vælg den rigtige mobil til dit barn

(sponseret indhold) For nogle år siden arvede børn ofte forældrenes mobiltelefon, når far eller mor skiftede til en nyere og smartere model. Men sådan er det ikke længere. Her kommer nogle råd og overvejelser du bør gøre dig, når dit barn skal have den første telefon.

I dag er børnenes første mobil ofte en funklende ny én af slagsen. Den skal nemlig både være i den rigtige farve og størrelse, og desuden være udstyret med de nyeste funktioner. Derfor kan det også være en svær opgave, når du skal ud og købe en smartphone til dit barn. Her kommer nogle råd og overvejelser du bør gøre dig, når dit barn skal have den første telefon.

Hvad er dit barns behov?

Det kan godt være, at lille Alexander har set sig varm på den nyeste iPhone eller Samsung-telefon, men det kan være en bekostelig affære, at lade barnet bestemme. Gå derfor i dialog, og find en billig mobil, som samtidig opfylder jeres behov. En dyr telefon kan være en god investering, men børn passer ikke altid lige godt på deres ting, og hvis skærmen bliver splintret, eller telefonen glemt i bussen, er det ekstra ærgerligt, hvis det var en dyr model. 

Er stor skærm er et plus for de fleste, og det er da også lækkert, når man skal se videoer og spille spil, men for en lille barnehånd, bliver en smartphone med en stor skærm hurtigt klodset og svær at håndtere. Du kan derfor med fordel vælge en mindre telefon, som dit barns første mobil. 

Overvej en powerbank

Hvis du ikke allerede har hørt den, kommer du helt sikkert til det: Undskyldningen ”Jamen, jeg løb tør for strøm”. Når der bliver taget billeder, chattet, snappet og tweetet, kommer telefonens batteri hurtigt på overarbejde, og hvis du gerne vil have, at du og dit barn altid kan komme i kontakt, så kan en powerbank være et smart ekstraudstyr. Så er der nemlig ikke længere dårlige undskyldninger, hvis man ”glemmer” en aftale. 

Pas godt på mobilen

Selvom det ikke er den dyreste model, du har foræret dit barn, er det alligevel vigtigt, at der bliver passet godt på den. Det kan være en fordel med en elektronikforsikring, så du ikke behøver at være nervøs når telefonen er med i fritidsklubben, på legepladsen eller til sportsaktiviteter. Invester også i skærmbeskyttelse. Det er ikke specielt dyrt at sætte panserglas eller anden beskyttelsesfilm på telefonskærmen. Det kan også være en god idé at investere i et cover til telefonen. De fås med mange motiver og i forskellige farver, og behøver ikke koste en formue. 

Gode mobilvaner

Når du har fundet den helt rigtige mobil til dit barn, bør du samtidig overveje hvilke regler, der skal gælde for dit barns mobilbrug. Beslut dem evt. inden barnet får mobilen i hånden, da det ofte er lettere at lave gode regler fra starten, end det er at ændre på dårlige vaner, når først de er indgroede. Først og fremmest må du gerne sætte grænser for dit barns mobilforbrug. Det er helt naturligt, at du bestemmer, hvornår og hvor meget barnet må bruge mobilen. Husk også, at mange skoler har retningslinjer ang. mobiler i skoletiden, og at nogle skoler ikke tillader, at telefonen bruges i løbet af skoledagen. 

At spille eller chatte på mobilen inden sengetid, kan være forstyrrende for dit barns søvn, og ligger mobilen under hovedpuden, kan den udgøre en brandfare. Derfor anbefales det, at børnene ikke bruge mobilen umiddelbart inden sengetid. 

Snak med dit barn om, hvordan man opfører dig på nettet. Hvornår er det okay at dele billeder? Hvad er det i orden at skrive på nettet? Du kan også oprette en kode, som skal tastes, når der skal downloades apps – på den måde vil du altid have styr på, hvilke apps dit barn har på mobilen. 

Hjælp til finansiering

Har du fundet den helt rigtige mobil til dit barn, men har brug for hjælp til finansieringen, kan du undersøge mulighederne for at tegne et forbrugslån til køb af ny smartphone. Du bør dog altid danne dig et overblik over din økonomi, inden du låner penge. Det kan du for eksempel gøre ved at lægge et budget.