Halvdelen af verdens befolkning har 5G-dækning i 2024

Halvdelen af verdens befolkning har 5G-dækning i 2024

Udrulningen af 5G-netværk vil gå endnu hurtigere end forventet, og om blot fem år vil knap halvdelen af jordens befolkning være dækket af 5G-netværket. 1,9 mia. mennesker vil have et 5G-abonnement, og netværket vil samtidig bære en tredjedel af den globale mobiltrafik. Sådan lyder forventningerne i den seneste Mobility Report fra televirksomheden Ericsson

5G-netværket er så småt ved at blive rullet ud flere steder i USA, Europa og Asien, og i Danmark forventer TDC at aktivere det kommercielle supernetværk i 2020.

Men nu bliver der sat fart på udrulningen i et hidtil uset tempo. Faktisk skal vi kun hen til 2024, før knap halvdelen (45 pct.) af hele jordens befolkning vil have adgang til 5G-dækning. På det tidspunkt vil en tredjedel (35 pct.) af al global mobil trafik foregå på det hurtige 5G-netværk.

Det viser nye tal fra den seneste udgave af den tilbagevendende Mobility Report fra televirksomheden Ericsson, som dermed opjusterer deres forventninger til 5G:

"Den globale 5G-adoption sker i et hurtigere tempo, end vi havde forestillet os. Det afspejler, at ikke bare danske forbrugere og serviceudbydere - men det meste af verden er begejstret for teknologien. 5G vil få en positiv indflydelse på både erhvervslivet og private forbrugere, og vi vil se samfundsmæssige gevinster inden for alle områder, herunder sundhed, transport, underholdning og industri. Men før vi kan indfri det fulde potentiale, må vi etablere et økosystem, hvor teknologi, lovgivning, sikkerhed og industripartnere arbejder sammen," forklarer Niclas Backlund, der er chef for Ericsson i Danmark.

Hurtigere adoption end forventet

Den forrige Ericsson Mobility Report fra november 2018 forudsagde, at der ville være 1,5 mia. 5G-abonnementer i 2024. Dette tal er i mellemtiden opjusteret, og i dag forventer Ericsson 1,9 mia. 5G-abonnementer om fem år. En stigning på 35 pct.

Det er særligt et øget udbud af 5G-smartphones, der vil accelerere adoptionen af 5G. Ifølge rapporten har flere serviceudbydere fra forskellige lande samtidig en målsætning om, at 5G-netværket skal være dækkende for 90 pct. af de pågældende landes befolkninger inden for det første år efter udrulning.

Ericsson forventer, at der vil være 10 millioner 5G-abonnenter globalt ved udgangen af 2019. Tilslutningen vil være størst i Nordamerika, hvor det forventes, at 63 pct. af alle mobilabonnementer vil have adgang til 5G i 2024. Nordøstasien følger efter på andenpladsen (47 pct.), mens Europa indtager tredjepladsen (40 pct.).

4,5 gange større dataforbrug om fem år

Det globale mobile dataforbrug er fortsat på en aggressiv vækstkurve. Sammenligner man det samlede forbrug i første kvartal af 2018 med 2019, bruger verden i dag 82 pct. mere mobildata. Ericsson forventer, at dataforbruget stiger 4,5 gange de næste fem år til 131 Exabyte (1018 bytes) i 2024, hvoraf 35 pct. som sagt vil være 5G-drevet. I dag ligger det månedlige forbrug på 29 EB.

Det er især streaming af video, som vil drive et øget forbrug og udgøre 74 pct. af den samlede trafik. Dataforbrug fra social-networking forventes også at stige (22 pct. årligt mellem 2018 og 2024), men den samlede andel er nedadgående (11 pct. 2018 til 8 pct. i 2024), bl.a. fordi vi vil streame mere video.

7,9 mia. mobilabonnementer

Antallet af mobilabonnementer vokser fortsat og efter første kvartal i 2019 var det samlede antal i verden 7,9 mia. Alene mellem januar og marts i år blev der tilføjet 44 mio. abonnementer, hvoraf de fleste kommer fra Kina (30 mio.), efterfulgt af Nigeria (+5 mio.) og Filippinerne (+4 mio.).

8,3 mia. abonnementer på mobilt bredbånd

I slutningen af 2018 var der 5,1 mia. smartphone-abonnementer på verdensplan, og disse står for 90 pct. af den samlede mobile datatrafik. I 2024 forventer Ericsson 8,3 mia. abonnementer, som vil udgøre 95 pct. af det samlede forbrug.

- lb