Internethastighed – får du, hvad du betaler for?

Internethastighed – får du, hvad du betaler for?

ANNONCE: Det fleste kender frustrationen, der opstår pga. langsomme hjemmesider og downloads, som varer i flere timer. Dette er specielt frustrerende, hvis du betaler mange penge for høj internethastighed

Internetudbyderne har længe været alt for dårlige til at give deres kunder den internethastighed, de har betalt for. Ofte gemmer internetudbyderne sig bag de gyldne ord ”op til” – de tilbyder ikke 50/50 Mbit, men derimod ”op til” 50/50 Mbit. Disse to ord har længe været en hovedpine for danske forbrugere, da det grundlæggende giver internetudbyderne ”tilladelse” til at give dig ringere internethastighed, end det du betaler for. Faktisk er dette et udbredt problem. Ifølge en undersøgelse fra EU-kommissionen, modtager den gennemsnitlige dansker kun 75% af den internethastighed, som de betaler for.

Test din internethastighed

Det første, du bør gøre, er at teste din internethastighed, hvilket du nemt kan gøre online. Der er mange hjemmesider, hvor du kan få testet din internethastighed. Du kan blandt andet teste internethastigheden gennem din internetudbyders hjemmeside eller gennem erhvervsstyrelsens hjemmeside tjekditnet.dk.

Når du måler din internethastighed, skal du kun have ét apparat tilkoblet internettet. Derfor skal telefoner og andre computere i hjemmet have flytilstand slået til. Derudover skal du deaktivere programmer og apps på computeren, der også bruger internettet. Målingerne vil altid variere en smule, derfor bør du lave nogle målinger over et par dage for at få det mest præcise resultat.

Hvad du kan gøre for at forbedre din internethastighed

Hvis din internethastighed er lavere, end det du betaler for, så bør du først og fremmest overveje, om, du selv kan forbedre hastigheden. Din internetrouter bør være placeret således, at der er fri adgang til de fleste rum. Mure, vægge og skabe kan nemlig nedsætte din internethastighed. Herudover bør du også huske at genstarte din router regelmæssigt, da routeren derved finder en ny frekvens, der er bedre. Hvis dette ikke virker, kan du spørge din nuværende internetudbyder, om de har en nyere router. Hvis intet af dette virker, så er det sandsynligvis internetudbyderens skyld, at din internethastighed er lavere, end det du betaler for.

Anmod om en prisnedsættelse

Hvis du ikke får den internethastighed, som du betaler for, er du i din gode ret til at forlange en lavere pris. Internetudbyderne er ikke interesseret i at miste en kunde, og derfor er de ofte villige til at nedsætte prisen. Hvis internetudbyderen ikke er villige til dette, bør du overveje at skifte udbyder eller til mobilt bredbånd.

Mobilt bredbånd

Det er muligt at få mobilt bredbånd med store mængder data og høj internethastig. Det kan i mange tilfælde være en fordel at benytte mobilt bredbånd. Nogle steder i Danmark er det simpelthen ikke muligt at få godt internet gennem traditionelt Wi-Fi. Hvis du bor i sådan et område, er der stor chance for, at der er bedre mobildækning end Wi-Fi-dækning i området. Dog har denne teknologi stadig sine begrænsninger. Den er ikke velegnet til mange brugere på samme tid, og traditionelt Wi-Fi er stadig mest formålstjeneligt til online computerspil.

Skift internetudbyder

I nogle tilfælde kan du få bedre internethastighed ved at skifte internetudbyder. Nogle internetudbydere kan for eksempel tilbyde høj internethastighed via fiberkabler, mens andre benytter kobberforbindelsen, hvor internethastigheden kan være meget svingende. Selvom du ikke nødvendigvis kan få højere internethastighed ved at skifte internetudbyder, kan du i mange tilfælde få en bedre aftale. Internetudbyderne er i tæt konkurrence med hinanden, og de er ofte villige til at tilbyde dig en god aftale, hvis du skifter til dem. Der er mange billige internetudbydere, som tilbyder stabile internethastigheder, eksempelvis Fullrate.