Telia har sporet og spærret mobiltelefoner for 5 millioner kroner
Telia Danmark har siden april 2020 spærret mere end 650 stjålne mobiltelefoner over hele verden. De spærrede telefoner er forsvundet fra Telia som følge af bl.a. tyverier, indbrud, røverier, svindelsager og ID-misbrug

Telia har sporet og spærret mobiltelefoner for 5 millioner kroner

Telia Danmark har siden april 2020 spærret mere end 650 stjålne mobiltelefoner over hele verden. De spærrede telefoner er forsvundet fra Telia som følge af bl.a. tyverier, indbrud, røverier, svindelsager og ID-misbrug

Telia investerede sidste år i et nyt sporingssystem, der skal sikre teleselskabet mod at blive svindlet og udsat for røverier fra kriminelle.

Softwaren gør Telias sikkerhedsafdeling i stand til at blokere enhver stjålen iPhone og Android-mobiltelefon ud fra mobilens IMEI-nummer, uanset hvor de befinder sig, og hvem der har tilegnet sig dem. Mobilen vil vise en besked på displayet, hvor der står, at den er blokeret, samt et telefonnummer, man kan ringe til, såfremt man mener at telefonen er spærret ved en fejl.

Beskyttelse af medarbejdere

Dette redskab skal ikke mindst virke forebyggende i forhold til det store antal mobiltelefoner, der hvert år bliver stjålet eller forsvinder under transporten til kunderne. Det kan også gælde for telefoner, der er købt med brug af stjålet ID. Disse nye telefoner sælges ofte videre til mere eller mindre godtroende slutbrugere i Danmark eller i udlandet.

”Vi oplevede for få år siden en stribe tyverier og sågar voldsomme røverier i vores butikker, hvor målet var fabriksnye mobiltelefoner. Det er selvsagt både ubehageligt for medarbejderne og en unødig udgift for forretningen. Derfor besluttede vi at finde en løsning, der kunne eliminere gevinsten ved disse tyverier – og her er vores nye redskab meget effektivt. Rygtet om, at telefoner, der er stjålet, bliver lukket ned, så snart de kobler sig på et netværk, spreder sig hurtigt, og dermed forsvinder incitamentet til at stjæle fra Telias butikker og forsendelser”, siger Lone Kyhl Hendriksen, Head of Consumer & Channels hos Telia.

En præventiv effekt

Hvis man som privatperson får stjålet sin mobiltelefon, er det ofte muligt at spore telefonen og blokere den via et standardprogram som Find My iPhone – men så snart telefonen er formateret og installeret med en ny brugerkonto, er dette ikke længere muligt.

Med den softwareløsning, som Telia benytter, bliver den stjålne telefon spærret, så snart den logger på et netværk – hvor som helst i verden – også selvom den er registeret med en ny brugerkonto. Det har indtil videre ført til, at danske mobiltelefoner er spærret over det meste af Europa, Asien og Afrika.

Hos Telia glæder man sig over det nye våben til bekæmpelse af organiseret tyveri af mobiltelefoner:

”Tiltaget har en præventiv effekt, fordi vi nu kan fjerne de kriminelles gevinst ved tyverierne. Ideelt set vil vi derfor gerne have de andre teleselskaber med i indsatsen, fordi det vil medvirke aktivt til at begrænse antallet af tyverier og røverier mod danske butikker og medarbejdere”, slutter Lone Kyhl Hendriksen.

Telia har oplevet en nedgang i antallet af sager, hvor selskabet spærrer telefoner i 2020 i forhold til 2019. Nedgangen er dog også delvist en konsekvens af corona-restriktionerne, der har medført både lukkede butikker og grænser, hvilket har gjort livet surt for internationale bander med speciale i mobiltyverier.

Top10: Hvor ender de stjålne mobiltelefoner?

  1. Danmark, 23 %
  2. Tyskland, 22,3 %
  3. Polen, 9,4 %
  4. Rumænien, 5,8 %
  5. Marokko, 5 %
  6. Hviderusland, 5 %
  7. Makedonien, 4,3 %
  8. Egypten, 2,9 %
  9. Rusland, 2,2 %
  10. Libanon, 2,2 %

- lb