
Digital research styrker landsholdet
Digitale hjælpemidler spiller en stor rolle, når det danske fodboldlandshold og assistenttræner Peter Bonde forbereder sig til landskampene
Del artiklen på Af Hans WindeløvDet var en iPod, som spillede den helt store hovedrolle, da Manchester United slog Tottenham i den engelske liga cupfinale på Wembley i 2009.
Efter 0 – 0 i ordinær og forlænget spilletid, og lige før straffesparkskonkurrencen gik i gang, gennemgik Uniteds målmandstræner optagelser af Tottenhams straffespark med unitedmålmanden Ben Foster.
Det skete ved hjælp af en iPod. Her blev det lynhurtigt klart, hvor modstandernes spillere havde for vane at placere bolden, når de skød fra 11-meterpletten. Det blev skæbnesvangert for Tottenham og spilleren Jamie O’hare.
Foster havde luret, hvor O’hare ville placere bolden. Han kastede sig til sin egen venstre side og reddede O’hares spark. Redningen bidrog til sejren, som blev slået fast med 4 – 1, og Ben Foster blev behørigt hyldet. Han var dog ikke sen til at give en stor del af æren videre til træneren.........og iPod’en.
Evaluering og research
Siden har man set det nogle gange. iPods og iPads i brug i pausen, inden finaler og play-off kampe bliver afgjort på straffespark.
De digitale kommunikationsmidler har med andre ord gjort deres indtog i den moderne fodboldverden, fordi de giver trænerteamet en række muligheder for hurtigt at formidle informationer, så spillerne kan indstille sig på nye situationer.
Sådan er det også på det danske fodboldlandshold, hvor computere, iPads og projektorer er blevet en integreret del af holdets forberedelser til landskampene. Evaluering af egne kampe og research af modstanderne op til landskampene har godt nok altid været en uundværlig del af set-up’et omkring landskampene.
- Men de digitale platforme gør det meget nemmere at analysere modstanderne, at kigge på vores egen indsats i de foregående kampe og i det hele taget at indsamle, systematisere og formidle vigtig information til både spillerne og til trænerteamet.
Sådan siger assistenttræner på det danske A-landshold, Peter Bonde, om det researcharbejde, som altid har været en vigtig del af forberedelserne omkring vigtige fodboldkampe, omend det ikke altid har været lige spændende at håndtere rent praktisk, hverken for trænere eller spillere.
Sne på videobåndet
- Der er unægtelig sket noget, siden jeg selv spillede divisionsfodbold i Danmark i sluthalvfjerdserne og op gennem 80’erne. Seancerne i taktikrummet med videobånd af tvivlsom kvalitet kunne vare evigheder. Der blev spolet i et væk for at nå frem til de rigtige sekvenser i en fodboldkamp.
- Frem og tilbage og ofte forbi det allervigtigste, kun for at starte eftersøgningen igen. Alternativt så man en hel fodboldkamp og stoppede måske op og så en sekvens flere gange. Det var temmelig kedeligt, forklarer Peter Bonde.
Men selvom taktik-møderne ikke altid var lige motiverende, informative og oplysende, og pointerne nogle gange druknede i sne og flimmer, var meningen god nok. Den visuelle tilgang til opgaven med at forberede sig til at møde modstandernes hold er blevet en integreret del af fodbold på topniveau i de nationale ligaer og på landshold verden over.
- Statistik er også væsentligt, vi har masser af brugbare data, og vi anvender det også. Men for at kunne vise nogle helt konkrete situationer er optagelser af modstandere og af os selv utroligt vigtige, understreger Peter Bonde.
Digital research del af træneruddannelsen
Er brugen af levende billeder kommet for at blive, har it og digitale platforme gjort det meget lettere både at indsamle, organisere, analysere og formidle stoffet. Det ser Peter Bonde som et kæmpe fremskridt for både trænerteam og spillere.
- Særligt inden for de seneste år er udviklingen af de teknologiske hjælpemidler gået utroligt hurtigt. Det er noget, man er meget opmærksom på i fodboldforbundene rundt omkring. I Danmark indgår brugen af teknologien som et vigtigt element i træneruddanelsen hos DBU.
- Man skal simpelt hen have styr på teknologien og de analyseredskaber, man herved har ved hånden. For der er faktisk et væld af muligheder, som man selvfølgelig også helt individuelt kan tage stilling til brugen af, forklarer Peter Bonde.
På landsholdet er det Peter Bonde, som indsamler og redigerer materiale op til landsholdets samlinger forud for landskampene.
De næste kampe er kvalifikationskampene til EM i Frankring og er mod Albanien og Portugal, henholdsvis den 11. og 14. oktober. Og her er assistenttræneren allerede i gang med at finde relevant materiale.
Effektiv redigering
- Det helt essentielle er, at det på en computer er muligt hurtigt at sakse situationer fra de forskellige kampe, organisere og redigere dem, så man kan servere dem alt efter hensigten i større blokke for spillerne. Det betyder, at vi eksempelvis kan se på mange ens spilsituationer og tage højde for, hvordan vi organiserer vores spil.
- Vi kan blandt andet se på modstandernes angribere og på, hvordan de dribler, og vise mange klip efter hinanden, som giver eksempler på det. Vi kan vise, hvordan modstanderholdet kombinerer sig frem ad banen, hvordan de organiserer sig i forsvaret og i det hele taget plukke eksempler på det vi mener, er vigtigt at forberede spillerne på.
- I dag tager det ikke lang tid at redigere mange klip sammen, som giver et billede af spilmønstre og individuelle færdigheder. Og det er i det hele taget meget enkelt at skabe et flow i fremvisningen, som giver god mening og fastholder spillernes fokus, siger Peter Bonde.
Selvstudier på værelset
Mulighederne for at præsentere stoffet er mange og giver en stor fleksibilitet. Sekvenserne bliver systematisk lagt ned i mapper og kan lynhurtigt kaldes frem, når man sidder med spillerne og gennemgår materialet.
- Vi kan præsentere tingene for hele holdet samlet, men præsenterer også nogle gange spillerne for sekvenser, som er redigeret sammen specielt til den enkelte spiller. Ligeledes samler vi dem også ofte i de forskellige kæder, forsvar, midtbane og angreb og laver særlige præsentationer for dem, siger Peter Bonde.
Som han forklarer, foregår fremvisningerne ofte i de lokaler, man har til rådighed med udstyr i form af computere, fladskærme og projektorer. Men man har også mulighed for at sende det redigerede materiale til spillerne.
- I dag er det jo nemt at flytte rundt med materialet. Nogle spillere vil gerne lave selvstudier og tjekke tingene en ekstra gang på værelset. Så sender jeg blot informationerne til den enkelte spiller, hvorefter han hurtigt kalder det frem på sin iPad, når han er på værelset.
Ronaldos driblekunster
Før landsholdssamlingerne ser han først og fremmest Danmarks egne landskampe igennem for at kunne evaluere dem med spillerne.
- Her ser jeg overordnet på kampen og klipper enkelte sekvenser ud, som omhandler situationer, hvor holdet eller enkelte spillere godt kan gøre tingene anderledes. Det snakker vi dels om sammen hele holdet, ligesom der som sagt kan blive tale om, at Morten Olsen og jeg ser bestemte situationer med nogle af spillerne enkeltvis, uddyber Peter Bonde.
Selv om både cheftræner Morten Olsen og Peter Bonde ser masser af fodboldkampe, både live og i tv, kan de ikke se alt. Her benytter Peter Bonde platformen, Wyscout, som giver adgang til en ufattelig mængde information. Her henter han kampe og har også mulighed for at hente statistik.
- Skal vi tjekke en dansk spiller, der gør det godt i den anden bedste liga i Sverige, finder vi kampen på Wyscout. Kvaliteten er super, hvad enten det er landskampe eller klubkampe, og det er lige at gå til rent redigeringsmæssigt. Lige nu og her gennemser jeg de seneste mange kampe, som Albanien og Portugal har spillet, og klipper relevante sekvenser sammen.
- Morten Olsen har selvfølgelig set kampene også, og nogen gange husker han nogle helt bestemte situationer, vi skal have med, siger Peter Bonde og kommer i den forbindelse ind på, at Ronaldos driblekunster helt sikkert påkalder sig ekstra opmærksomhed, når det handler om Portugalkampen.
Håndholdt på bænken
Som assistenttræneren kommer ind på, er der et væld af analysemuligheder forbundet med brugen af både Wyscout og andre programmer. Men det er op til den enkelte træner og det enkelte trænerteam, hvordan man griber tingene an.
- Vi gør mest brug af de digitale hjælpemidler forud for kampene i vores samlinger på hotellerne. Ind imellem har vi en iPad med på træningsanlægget, eksempelvis for hurtigt at kunne anskueliggøre en frisparkskombination eller andre dødboldsituationer.
Ligeledes optager målmandstræner, Lars Høgh, målmandstræningen, så han efterfølgende kan evaluere og udvikle den. I omklædningsrummet benytter vi ikke computere eller iPads, kommenterer Peter Bonde og kommer ind på, at coaching under kampene er håndholdt med pen og papir.