Danske virksomheder er i skyen som aldrig før

Danske virksomheder er i skyen som aldrig før

2 ud af 5 virksomheder har i dag løsninger i skyen, og det er især inden for information og kommunikation af brugen af online løsninger, er stor. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der hvert år kortlægger danske virksomheders brug af it

- Vi ser flere og flere virksomheder flytte deres løsninger fra kælderen og op i skyen. Mange virksomheder har indset, at de lettere kan komme i gang med digitalisering ved at købe sig til internettets svar på færdigretter. Og dermed kan de hurtigere nå at få målbare forretningsfordele end hvis de selv gik i gang, siger Kirstin Rolver, der er ansvarlig for digitalt erhverv i IT-Branchen i en pressemeddelelse.

Persondata i skyen

Omkring halvdelen af de virksomheder, der benytter sig af cloud-løsninger, har i dag deres databaser og økonomisystemer liggende online.

Dermed ligger der for mange virksomheder en ny opgave i at kunne dokumentere, hvor virksomhedens persondata fysisk ligger placeret. Dokumentationskravet bliver nemlig en realitet i forbindelse med, at EU's nye persondataforordning træder i kraft i 2018.

- Der er ikke mange virksomheder, der i dag har helt styr på, hvor deres data om f.eks. medarbejdere og kunder ligger placeret. Men det skal de kunne dokumentere fra 2018, og derfor ligger der her en ekstra opgave, som godt kan blive ressourcekrævende, udtaler Kirstin Rolver.

Skyen bliver større

Analysevirksomheden IDC forventer, antallet af virksomheder, der benytter sig af cloud-løsninger fortsat vil stige. For Danmark var markedet for public cloud på 2,5 mia. kr. i 2015, og IDC forventer en årlig vækst på 20% til 6,2 mia. kr. i 2020.

- Der er flere grunde til, at vi ser en kraftig vækst i cloud markedet. Først og fremmest tillader det virksomheder at agere hurtigere og lancere nye tjenester langt billigere og med mindre risiko. Derudover ser vi, at mange virksomheder efterhånden har fået en hvis erfaring med cloud og derfor tør lægge mere kritiske data og applikationer i skyen. Endelige er cloud enklere for IT leverandører, der hurtigere kan lave ændringer, rettelser mv., og undgår at skulle supportere flere versioner af løsninger, hvilket er nødvendigt, når brugerne har købt og installeret lokalt, siger Anders Elbak, analysechef i IDC.

Fakta – Cloud Computing

Cloud computing eller skyen dækker over anvendelse af software, service og tjenesteydelser leveret via internettet. Det kan f.eks. være webmails, Facebook, CRM-systemer el. lign., som ligger på servere uden for ens egen virksomhed, men som man enten gratis eller mod betaling kan få adgang til.

- lb