Fremtiden ligger i skyen

Fremtiden ligger i skyen

Teknologien er kommet langt det sidste årti og CEO hos VMware, Pat Gelsinger, mener, at den endelig er blevet moden, og det har skabt en helt ny verden

Af Lars Bennetzen, VMworld 2017, Barcelona, Spanien

Den europæiske version af VMworld er lige blevet afholdt i Barcelona i Spanien. På den første dag gik CEO Pat Gelsinger på scenen og gav hans keynote, hvor han både kiggede frem og tilbage på den teknologiske udvikling.

Med 37 års erfaring inden for it-verdenen, har Pat Gelsinger set det meste, men han holder fast i en begejstring for teknologien, som er med til at vise, hvor drevet han er.

- For at starte med en cliché: Science Fiction er gået hen og blevet Science Fact. Kig bare på exoskeletter. I min barndoms tegneserier var det en fremtidsvision, at almindelige mennesker kan blive superstærke bare ved at tage et exoskelet på. Men det er ikke længere fiktion. Nu ser vi den blive brugt i militæret, så soldater kan bære enorme oppakninger, på byggepladser så folk kan løfte store klodsede ting, og vi ser, hvordan exoskeletter får folk, der ikke kunne gå selv, pludselig være i stand til gå rundt uden hjælp af andre. Fiktionen er blevet til fakta, fortalte Pat Gelsinger.

Han oplever, hvordan børn er født ind i teknologien og tager den til sig allerede som små, hvordan selv ganske små børn forstår smartphones og tablets.

- Teknologien er en naturlig ting for dem, de ser den over alt. Men sådan er det ikke helt for os, der ikke er vokset op med teknologi. Vi har stadig en tendens til at blive forbløffede over teknologien, siger Pat Gelsinger.

Et eksempel på den forbløffelse er at tage en tur i en selvkørende bil. Her starter den som en oplevelse, der kan forskrække, tanken, om at der ikke er nogen bag rettet, kan være angstfremkaldende. Men det ændrer sig til nysgerrighed og ender med en følelse af, at det jo er ganske almindeligt og godt måtte gå hurtigere.

- Man formår at gå fra at være vildt forbløffet til at føle, at det er ganske mondænt, bare på ganske få minutter. Tænk hvad der ville ske, hvis vi ikke havde det forbehold over for ny teknologi, pointerer Pat Gelsinger.

Nedbryd siloerne

Hvad det munder ud i er, at teknologien har forladt reden. Den er ved at lære at flyve og er snart voksen. Det betyder også, at det, som vi så virksomheder som Amazon og Alibaba gøre i henholdsvis 1995 og 1999, begynder virksomheder i tusindvis at gøre over hele verden. De flytter op i skyen.

- Der er sket en transformation på tværs af den digitale værdikæde. Der er kommet nye økosystemer og nye forretningsmodeller, og det skal virksomhederne forholde sig til. De er nødt til at flytte i skyen, hvis de skal følge med, forklarer Pat Gelsinger.

Før i tiden var it som lukkede siloer. Data og applikationer hørte til i en vertikal silo, og intet kunne migrere fra en silo til en anden. Mange virksomheder har taget den tankegang med sig i deres cloud-løsninger, og det vil give dem problemer på sigt.

- Virksomheder er nødt til at lade være med at tænke, som vi tænkte med de gamle datacentre, den tankegang er forældet. I dag skal der være forbindelse mellem de forskellige ’siloer’, så data og applikationer kan bruges der, hvor der er behov for dem, forklarer Pat Gelsinger.

Den transformation og ændring påvirker direkte måden, folk arbejder på, og ikke mindst jobs. Jobfunktioner nedlægges og flyttes, og det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

- For 200 år siden arbejdede 80 % af alle i USA inden for landbruget. I dag er det under 2 %. Det er en god ting, for med teknologien har vi formået at skabe bedre levevilkår, og vi har derfor set en enorm stigning i den generelle økonomi, pointerer Pat Gelsinger.

Netværk smelter sammen

Den udvikling fortsætter, hvor vi i dag ser, hvordan teknologien flytter virksomheder op i skyen.

- Det er så der, hvor VMware kommer ind. Vi vil gerne hjælpe vores kunder med at komme op i skyen og udnytte deres potentiale der, siger Pat Gelsinger.

Derfor er VMwares strategi da også, at alle enheder skal kunne afvikle alle applikationer på alle de cloud-teknologier, der findes.

- Det får den konsekvens, at vi er med til at ændre teleoperatørernes netværk. Vi ser hvordan deres netværk smelter sammen med skyen, og derved kommer der en lettere overgang for brugerne til at gå cloud-vejen. Teknologien bryder ud af teknologien, siger Pat Gelsinger.

Igennem hans 37 år i industrien har Pat Gelsinger set, hvordan vi er gået fra centralisering til decentralisering og nu tilbage til centralisering. Forskellen er bare, at det ikke længere er i solitære servere eller datacentre, det hele samles, nu finder centraliseringen sted i skyen, og derved kan data også udnyttes mere effektivt.

- Cloud-teknologien gør meget for os, og den flytter rundt på vores grænser. Nu snakker vi om at flytte data fra skyen til kanten (Cloud to Edge, red.). Der hvor den fysiske verden møder den digitale, og det er i høj grad der, udviklingen sker i øjeblikket, forklarer Pat Gelsinger.

Strategien brudt ned

Det bringer Pat Gelsinger til at forklare nærmere om VMwares strategi. Med ’alle enheder, alle applikationer’ mener VMware, at de skal give brugerne flere muligheder.

- Det er en svær øvelse, for der er så mange enheder og så mange applikationer. Det munder ud i forvirring for både bruger og it-afdeling, og det er den forvirring, vi gerne vil fjerne med vores WorkSpace One, siger Pat Gelsinger.

Med ’alle skyer’, eller ’Any Cloud’, er der to områder, som VMware gerne vil adressere. Private Cloud og Public Cloud.

- Vi vil gerne virtualisere datacentret. Folk skal ikke selv rende og bygge ting op, det er en forældet tankegang. I dag skal du købe en færdig, og skalerbar, løsning, som virker ’ud af kassen’, mener Pat Gelsinger.

Det er dog også vigtigt at huske på, at mange virksomheder ikke har mulighed for, eller lyst til, at flytte alt op i skyen med det samme. Derfor skal der være mulighed for at forbinde de såkaldte on prem løsninger (lokale løsninger, red.) med løsninger i skyen.

- Ved at levere teknologier, der kan hjælpe på den overgang, kan vi hjælpe virksomheder en stor it-arv ind i den digitale sky, slutter Pat Gelsinger.