Vækst i edge computing, IoT og 5G giver nye muligheder og øget energiforbrug

Vækst i edge computing, IoT og 5G giver nye muligheder og øget energiforbrug

Vertiv har sammen med teknologianalyse-virksomheden Omdia udgivet en ny rapport om implikationerne for telekomoperatører ved skiftet til edge computing samt de bedste taktikker og strategier til at drage fordel af edge computing-vækst

Del artiklen på

Rapporten – Telcos and edge computing: opportunity, threat or distraction? - viser, at vækst i edge computing kunne generere nye indtægtsmuligheder for operatørerne. Omdia, tidligere Ovum, siger specifikt, at mobil- og wireline-operatører kan opbygge en platform til udvikling af edge-tjenester, samtidig med at de sparer massivt på omkostninger ved at kombinere eksisterende celle-tårn netværk med centrale kontorer og aggregeringspunkter, såsom edge-datacentre.

”Væksten inden for edge åbner muligheder for telekomudbydere til at udvikle nye tjenester relateret til 5G, IoT og andre innovative teknologier,” udtaler Gary Niederpruem, chefstrateg og udviklingschef i Vertiv.

”Operatører har brug for partnere med international tilstedeværelse, såvel som en bredde af løsninger og tjenester, for at støtte dem på deres edge computing-rejse.”

Omdia-rapporten viser også, at edge computing-vækst bør åbne nye konkurrence-områder, hvor 36% af de adspurgte mener at netværksoperatører vil være vigtigst i forhold til nye indtægtskilder fra edge. Applikationsudviklere (30%) og offentlige cloud-udbydere (25%) er også betragtet som centrale spillere.

”Communications service providers (CSP'er) mener, at der er en klar mulighed på det voksende marked for edge computing, men andre potentielle aktører, herunder offentlige cloud-udbydere og over-the-top (OTT) content players, er lige så tiltrukket af udsigten til at levere edge,” siger Julian Bright, senior telekommunikationsanalytiker hos Omdia og manden bag undersøgelsen.

”Størrelsen på den andel, som serviceudbydere kan forvente at opnå på markedet for edge computing, afhænger af flere faktorer. Disse inkluderer, hvor vellykket de kan udvikle deres netværk til at understøtte edge computing-paradigmer og undgå at blive blot simple udbydere af forbindelser.”

Omdia-rapporten vedrører specifikt den rolle, præfabrikerede modulære datacentre (PFM) sandsynligvis vil spille i forhold til at hjælpe teleoperatører med at levere fremtidig infrastruktur, idet PFM-markedet forventes at vokse fra 1,2 milliarder dollars i 2018 til 4,3 milliarder dollars i 2023. Rapporten fremhæver at denne forventede vækst er drevet telekommunikations-virksomheder, væksten af  edge computing samt den generelle vækst af cloud service udbydere.

Sidestillet med hurtig implementering er energieffektivitet også en vigtig bekymring for netværksoperatører. I en nylig offentliggjort opdatering af en stor undersøgelse fra 2019, der blev bestilt af Vertiv - 2020: Same JHopes, More Fears - identificerer teknologianlyse-virksomheden 451 Research, at energiomkostningerne forbundet med edge- og 5G-forbindelse fortsat er et alvorligt problem for operatørerne.

”Energiforbruget er et stort problem for 5G-netværksejere, da det udgør mellem 20-40% af netværkets OPEX,” beretter Brian Partridge, vicepræsident, 451 Research. "Analyser udført af Vertiv estimerer at 5G sandsynligvis vil øge det samlede energiforbrug på nettet med 150-170% i 2026. Branchen har desperat brug for energieffektive 5G-løsninger, især til energi-sulten teknik som f.eks. MIMO-antenner og specifikke modstykker i datacentrene."

For at imødekomme disse kommende behov udvikler Vertiv konstant ny infrastruktur, software og tjenester til at optimere energiforbruget på tværs af netværket sammen med telco-partnere og kunder. Virksomhedens bestræbelser på dette område er blevet anerkendt af GSMA gennem et verificeret studie af Vertivs arbejde med Telefónica, hvilket gør det muligt for begge virksomheder at komme på listen som finalister til Bedste Mobile Innovation for Climate Action ved GSMA Global Mobile Awards (GLOMO).

- lb