IoT-enheder forbinder hjem og arbejde – for en pris

IoT-enheder forbinder hjem og arbejde – for en pris

Forbundne enheder på arbejdspladsen kan forbedre mange ting, men det er vigtigt at indse, at der er stor forskel på enheder til hjemmet og arbejdet

Af Lars Bennetzen

Vi er alle ved at vænne os til forbundne enheder, og der er få steder, hvor vi har så mange forbundne enheder som i vores hjem. Vi har vænnet os til enheder, der konstant er i forbindelse med det store internet, og det har givet os en række friheder og fordele i hjemmet, som vi har svært ved at lægge bag os, når vi kommer ind på arbejdet igen.

- Men det betyder også, at når vi så kommer ind på arbejdet igen, så føles tingene alt for gammeldags og forældede, fortæller Søren Krogh-Nielsen, administrerende direktør hos Ricoh Danmark.

Det er et problem på flere niveauer, mener Søren Krogh-Nielsen, dels er der problemet med, at IoT-enheder er en potentiel sikkerhedsrisiko, dels er der et problem med at tiltrække kompetente og unge mennesker til virksomhederne.

- Medarbejdere i dag forventer mange af de samme muligheder på arbejdet, som de har hjemme. Det betyder, at mange virksomheder har en tendens til at enten tilbyde eller tillade en lang række af forbundne enheder til medarbejderne, siger Søren Krogh-Nielsen.

Svært at håndtere IoT på arbejdet

Når folk tager deres egne IoT-enheder med på arbejdet, eller når virksomheden vælger at købe enheder, der hører til i hjemmet og ikke på virksomheden, så kompromitteres sikkerheden, og virksomhederne tager ikke den trussel seriøst nok.

- Du skal huske på, at IoT ikke kun er fysiske enheder, det er også det, du gør på nettet. Du har én verden, når du er på din smartphone og en anden, når du er på din pc. Det betyder, at virksomhederne skal håndtere ikke alene forskellige fysiske enheder, men også tage højde for forskellige måder at arbejde på, forklarer Søren Krogh-Nielsen.

Derfor er det vigtigt, at virksomhederne gør to ting, dels skal de få indført politikker for, hvordan IoT og sikkerhed håndteres, dels skal de sikre, at når de køber IoT-enheder til virksomheden, så skal det være enheder med et godt sikkerhedsniveau, ikke enheder der er købt til at bruges i private hjem.

Specielt sidstnævnte er lidt af en udfordring på arbejdspladsen. For i modsætning til hjemmet, så skal en arbejdsplads drives af en god Return on Investment (ROI) og ikke af fascination af gadgets. Derfor er det vigtigt, at de gadgets, der bliver indkøbt til virksomheden, også har en værdi for virksomheden og ikke kun for brugerne.

Det bliver lidt af en balancegang, mener Søren Krogh-Nielsen. For der skal være en intelligent måde, som de forbundne enheder snakker sammen på, samtidig må det ikke blive for komplekst for brugerne.

- Det skal fungere præcist så simpelt som hjemme, men samtidig skal enhederne være så sikre, at de kan godkendes som virksomhedsenheder, mener Søren Krogh-Nielsen.

Også et producentansvar

Her ligger der et relativt stort ansvar og hviler på skuldrene af producenterne. For de har et ansvar for, også, at fremstille IoT-enheder, der kan bruges sikkert indenfor en virksomheds perimeter.

- Som producenter har vi et ansvar for at hjælpe vores kunder med at få det rigtige udstyr. Vi kan ikke tillade os at lade det være helt op til dem. Vi har et ansvar, pointerer Søren Krogh-Nielsen.

Det frembyder så endnu en udfordring, for Søren Krogh-Nielsen kan godt se, at det kan være svært at forstå for brugerne, at alt udstyr ikke bare kan bruges i virksomheden, f.eks. af sikkerhedsårsager.

- Som virksomhed kommer vi fra en verden, hvor en skærm måske koster 12.000 kroner. En skærm, der minder om den, vil kunderne kunne finde i Elgiganten til 3000 kroner, og de kan måske ikke umiddelbart se, hvad forskellen på de to er, siger Søren Krogh-Nielsen.

Men forskellene kan være mange. Udover den umiddelbare forskel i holdbarhed, så er der også forskel på de materialer og den elektronik, der bruges. Specielt elektronikken er det sted, hvor sikkerheden ofte befinder sig, og i dyre enheder er der ofte indbygget et ekstra lag af sikkerhed og mulighed for yderligere sikkerhed. Mens de billige komponenter sjældent har nogen form for indbygget sikkerhed.

- Derfor kan det hurtigt blive et økonomisk problem for en virksomhed at få præcist de IoT enheder, forbrugerne gerne vil have, for de er ofte meget dyre i en virksomhedsgodkendt version, siger Søren Krogh-Nielsen.

Derfor er det også vigtigt, at virksomheden, når den vælger at investere i gadgets til medarbejderne, også tænker: ”Vi har brug for IoT, men hvor ligger ROI lige?”, på den måde kan det nemlig blive en god forretning for virksomhederne at gå med på IoT-bølgen.

Men producenterne har også et ansvar mere, nemlig at sikre at de forbundne enheder, som virksomhederne investerer i, har en høj brugervenlighed – lige som gadgets i hjemmet.

- F.eks. på vores nye maskiner. Der har vi ændret displayet, så det ligner det, du finder på en smartphone. Det gør, at brugerne har let ved at betjene det, og det er vigtigt, forklarer Søren Krogh-Nielsen.

Toppen af isbjerget

At forbundne enheder er kommet for at blive er helt sikkert, faktisk så mener Søren Krogh-Nielsen, at vi kun lige har set toppen af det isbjerg.

- Vi er slet ikke startet med IoT endnu, vi har kun lige set toppen. Alt vil blive forbundet, og teknologien bliver så billig, at det ikke kan betale sig ikke at gøre det. Men det skal stadig give mening at forbinde enheder, siger Søren Krogh-Nielsen.

Nogle af de fordele, som IoT vil give virksomhederne fremover, vil blandt andet være det, der betegnes som ’predictive maintainance’, hvor maskinerne selv ved, når de har brug for vedligeholdelse, og selv sikrer, at det bliver udført. Noget der på sigt kommer til at spare virksomheder for rigtig mange penge.

- Men det er umuligt at gætte på, hvad der vil ske indenfor IoT i fremtiden. Det eneste, vi kan se lige nu, er, at teknologierne ofte kommer til hjemmet først, hvor de så modnes. Derefter flytter de lige så langsomt over til virksomhederne, slutter Søren Krogh-Nielsen.